Το ΕΚΕBΕ 'Αλ. Φλέμινγκ' συντονιστής πανευρωπαϊκού Δικτύου για τις ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος

Ερευνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις ενώνουν τις ικανότητες και την εμπειρία τους για την αναζήτηση νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών που οφείλονται στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας 'MUGEN'. Στο Δίκτυο συμμετέχουν 24 οργανισμοί από 10 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, ΗΠΑ), με συντονιστή το Ερευνητικό Κέντρο ΒιοΪατρικών Επιστημών 'Αλέξανδρος Φλέμινγκ'.

Στόχος του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 11 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2005-2009, είναι η ανάπτυξη ενός Δικτύου ευρωπαϊκής επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας για ασθένειες που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διάχυτος λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων για τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τις παθολογικές διαδικασίες και τις ανοσοποιητικές αποκλίσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι φλεγμονώδεις, λοιμώδεις και αυτοάνοσες καταστάσεις του οργανισμού ή συγκεκριμένων οργάνων παρουσιάζουν κοινούς βασικούς μηχανισμούς εκκίνησης και ανάπτυξης.

Στο συγκεκριμένο έργο, οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε ένα νέο εικονικό ερευνητικό κέντρο και να αξιοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία λειτουργικής γονιδιωματικής για την περαιτέρω μελέτη των μηχανισμών αυτών και την ανεύρεση νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.

Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν συστηματική μελέτη, κυρίως σε μοντέλα ποντικιών, για ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος και διεργασίες σε λειτουργικές γονιδιωματικές πλατφόρμες (μεταγένεση, στοχευμένη και τυχαία μεταλλαξιγένεση, κατατομή έκφρασης και βιοπληροφορική). Η ανάπτυξη αποτελεσματικών μετα-γονιδιωματικών προσεγγίσεων και νέων γνώσεων αναμένεται να οδηγήσει σε καινοτόμους μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενειών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάδοση και αξιοποίηση της γνώσης, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων για εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και για το ευρύτερο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του έργου.