Ευρυζωνικές υπηρεσίες για την υγεία σε απομονωμένες περιοχές της υπαίθρου από το δίκτυο Twister

Καινοτόμες λύσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε απομονωμένες περιοχές της περιφέρειας παρέχει το δίκτυο Twister ('Terrestrial Wireless Infrastructure integrated with Satellite Telecommunications for E-rural'), στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ως συντονιστής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Κρήτης και φορείς υγείας των ΔΥΠΕ Κρήτης & Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα Ολοκληρωμένο Έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2004-2007. Συμμετέχουν, δε, οργανισμοί από τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα.

Στόχος του έργου είναι η παροχή καινοτόμων, κυρίως ευρυζωνικών, υπηρεσιών υγείας σε απομονωμένες περιοχές, μέσω της ανάπτυξης έως και 105 σημείων δορυφορικής πρόσβασης σε συνδυασμό με ασύρματα δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά θα καλύψουν επίσης τις ανάγκες της υπαίθρου στους τομείς της γεωργίας, της εκπαίδευσης, των κοινοτικών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

Συγκεκριμένα στον τομέα της υγείας, το δίκτυο Twister παρέχει υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, η τηλε-εκπαίδευση για τη συνεχή κατάρτιση του ιατρικού προσωπικού, η τηλε-συμβούλευση για τη βελτίωση του χρόνου απόκρισης στα επείγοντα περιστατικά, κ.λπ.

Στο πλαίσιο του έργου, το Κέντρο Υγείας του Χάρακα Αστερουσίων έχει ήδη συνδεθεί ασύρματα με όλα τα περιφερειακά του ιατρεία (Ασήμι, Μεσοχωριό, Μεταξοχώρι, Πύργο και Τεφέλι), ενώ θα ακολουθήσουν τα Κέντρα Υγείας Κανδάνου (περιφερειακά ιατρεία Παλαιόχωρας, Ροδοβανίου και Βουκολιών) και Σαντορίνης (περιφερειακά ιατρεία Ανάφης, Σίκινου, Φολέγανδρου και Θηρασιάς).

Περισσότερες πληροφορίες:
Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας
Ινστιτούτο Πληροφορικής
Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής
Κατερίνα Χρονάκη
Τηλ. 2810 391691
E-mail: chronaki@ics.forth.gr