Σύστημα για εύκολη ανάκτηση πληροφορίας στα ελληνικά από το ΙΕΛ

Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο περιεχόμενο των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) εξασφαλίζει το νέο σύστημα ανάκτησης πληροφορίας που ανέπτυξε, για την ελληνική γλώσσα, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ). Το σύστημα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του ελληνικού περιεχομένου, το οποίο αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε οργανισμό ή εταιρεία διαθέτει ψηφιακό περιεχόμενο και επιδιώκει την αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόσβασης.

Πρόκειται για ένα φιλικό και απλό σύστημα για τους χρήστες. Οι ερωτήσεις υποβάλλονται στα ελληνικά και οι λέξεις εντοπίζονται στο κείμενο ανεξάρτητα από τη μορφολογία τους, δηλαδή από το εάν βρίσκονται σε άλλη πτώση ή αριθμό ή εάν οι συντμήσεις απαντώνται με ή χωρίς τελεία.

Τα αποτελέσματα ταξινομούνται από την περισσότερο στη λιγότερο σχετική πληροφορία. Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από κάθε κείμενο, ώστε ο χρήστης να αξιολογεί άμεσα κάθε αποτέλεσμα, ενώ δίνεται και η δυνατότητα ανάκτησης του πλήρους κειμένου με επισημανσμένες τις λέξεις της αναζήτησης.

Το σύστημα σχεδιάστηκε για την ελληνική γλώσσα, αλλά μπορεί να επεκταθεί και να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε γλώσσα. Έχει υψηλή ταχύτητα ανάκτησης, είναι ανοικτό στη σύνδεση με ευρύτερα πληροφοριακά περιβάλλοντα (CMS, ERP) και μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε εταιρικό δίκτυο (intranet), όσο και στο Διαδίκτυο (Web Application, XML Web Service).