Ανακοινώθηκαν τα ευρωπαϊκά βραβεία IST 2006

Μια μνήμη υπολογιστή που αντέχει σε ακτινοβολία και θερμοκρασίες μέχρι και 200 βαθμών Κελσίου, ένα σύστημα ασφαλείας που αναγνωρίζει πρόσωπα και ένα σύστημα 'ψηφιακών δαχτυλικών αποτυπωμάτων' που αποτρέπει την πειρατεία στα πολυμέσα είναι οι νικητές των βραβείων 'European Information Society Technology Grand Prizes 2006', που ανακοινώθηκαν στις 22 Μαρτίου, στη Βιέννη.

Στόχος των συγκεκριμένων βραβείων, που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τεχνολογιών και Μηχανικής (European Council of Applied Sciences, Technologies and Engineering, Euro-CASE), είναι η ανάδειξη και προβολή των καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών που αντιπροσωπεύουν την ευρωπαϊκή καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 213 υποψήφιοι από 28 ευρωπαϊκές χώρες. Οι τρεις νικητές παρέλαβαν τιμητική διάκριση και χρηματικό έπαθλο αξίας 200.000 ευρώ για κάθε ερευνητική ομάδα. Δεκαεπτά επιπλέον βραβεία, ύψους 5.000 ευρώ το καθένα, δόθηκαν στις υπόλοιπες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που είχαν επιλεχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ως τελικοί υποψήφιοι.

Αναλυτικά, οι τρεις νικητές είναι οι ακόλουθοι:
- Cavendish Kinetics for Nanomech (Ολλανδία) Το βραβείο αφορά μια καινοτομία στον τομέα της νανοτεχνολογίας, η οποία ενισχύει τη σταθερότητα της μνήμης στην αποθήκευση των υπολογιστών ('non-volatile' memory: μνήμη ηλεκτρονικών συσκευών που εξακολουθεί να λειτουργεί όταν διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια). Με την αξιοποίηση χαμηλής ενέργειας, επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης σε θερμοκρασίες έως 200 βαθμών Κελσίου.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 και απασχολεί 28 άτομα.

- Guardia, for Guardia Control System (Δανία) Βραβεύτηκε για ένα αξιόπιστο και ακριβές σύστημα αναγνώρισης προσώπων. Το σύστημα 'αντιγράφει' το ανθρώπινο πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του, τρισδιάστατα, και ανιχνεύει τη θερμοκρασία του προσώπου. Έχει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην αναγνώριση προσώπων, απέναντι σε εικόνες αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων, και μπορεί να αξιοποιηθεί σε συστήματα ασφαλείας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 και απασχολεί 4 άτομα.

- Advestigo for AdvestiSEARCH (Γαλλία) Το βραβείο αφορά εφαρμογή που υπολογίζει 'ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα' σε ψηφιακό περιεχόμενο πολυμέσων και, με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζει ολόκληρα ή μερικά αντίγραφα πρωτογενούς υλικού. Πρόκειται, δηλαδή, για μια υπηρεσία αυτόματης προστασίας copyright που επιτρέπει στους δημιουργούς του ψηφιακού περιεχομένου να εντοπίζουν την παράνομη χρήση του υλικού τους στο Διαδίκτυο.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 και απασχολεί 28 άτομα.

Μάθετε Περισσότερα