Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την πνευματική ιδιοκτησία

Μια σειρά από νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας θα είναι σύντομα διαθέσιμες σε επιχειρήσεις και μεμονωμένους πολίτες, μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που αναπτύσσει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Οι ηλεκτρονικές αυτές υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
- Ηλεκτρονική ενημέρωση ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος και του ευρύτερου κοινού,
- Κωδικοποίηση και τεκμηρίωση σχετικού υλικού από την Ελλάδα και το εξωτερικό,
- Ηλεκτρονική συνεργασία φορέων που ασχολούνται με την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα,
- Αμφίδρομη ηλεκτρονική επικοινωνία με πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς (π.χ. υποβολή αιτημάτων για παροχή πληροφοριών σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία ή για επίλυση διαφορών μεταξύ δικαιούχων και χρηστών, ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, on-line discussion forums κ.λπ.),
- Εκπαίδευση/Κατάρτιση στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας,
-Διαλειτουργικότητα με υφιστάμενα σχετικά συστήματα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των νόμων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Το έργο του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας' (Γ'ΚΠΣ). Η πιλοτική λειτουργία του αναμένεται το Σεπτέμβριο του 2006.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος φορέας για την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, και οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν την εποπτεία οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, την εφαρμογή νόμων και διεθνών συμβάσεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, νομοπαρασκευαστικές εργασίες, την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, κ.λπ.

Μάθετε Περισσότερα