H διαδραστική έκθεση 'Η γη στα χέρια μας' στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διαδραστική έκθεση με τίτλο 'Η γη στα χέρια μας' του Κέντρου Επιστημών CCSTI της περιφέρειας Centre της Γαλλίας διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Η έκθεση, που εκτείνεται σε 200 τ.μ., περιλαμβάνει είκοσι-τέσσερα διαδραστικά πειράματα και εκθέματα που δίνουν μέσα από δώδεκα θεματικές ενότητες μια σύνοψη της συνεισφοράς των επιστημών για μια βιώσιμη γη.

Στην ενότητα 'Φτώχεια και περιβάλλον', για παράδειγμα, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί διατρέχοντας στα περιεχόμενα ενός CD-ROM για τις αυριανές συνθήκες διαβίωσης, να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων σχετικό με τις παγκόσμιες επιδημίες και τους φορείς τους, να πειραματιστεί πάνω σε μακέτες που παρουσιάζουν τις διάφορες πηγές ενέργειας, την αιολική, την ηλιακή, το φωταέριο, την υδραυλική ή να δει πώς ένας σωρός καυσίμων θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Ακόμα, με τη βοήθεια διαδραστικών μακετών στην ενότητα 'Φυσικές καταστροφές και κοινωνικές επιπτώσεις' o επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει την έννοια της αντισεισμικής προστασίας, ενώ στην ενότητα 'Κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη' να ενημερωθεί για το πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να παρέμβει στη χειρουργική επιστήμη από απόσταση. Αν μάλιστα επιθυμεί να γνωρίσει το περιβαλλοντικό σύστημα και τα διαφορετικά οικοσυστήματα, τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και να αντιληφθεί τις νέες προτάσεις για μια οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη οι οποίες ενσωματώνουν τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος, μπορεί να εντρυφήσει στις ενότητες: 'Διατροφή υπό έλεγχο', 'Επηρεαζόμενες κλιματολογικές συνθήκες', 'Μεταφορές, βιομηχανία και ολοκληρωμένη διαχείριση', 'Βιοποικιλότητα και φυσικές πηγές', «Εδάφη και υπεδάφη', 'Ωκεανοί και παράκτιες ζώνες προς εξερεύνηση' και 'Το νερό, μια βιώσιμη πηγή'.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 4 Απριλίου μέχρι 2 Μαϊου του 2006 - με ελεύθερη είσοδο για το κοινό - και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Στην έκθεση θα παραβρίσκεται ειδικός επιστήμονας ο οποίος θα καθοδηγεί τους επισκέπτες, ενώ προγραμματίζονται καθημερινές επισκέψεις σχολείων.

Σημειώνεται ότι στις 4 Απριλίου 2006 θα δοθεί διάλεξη του Κλωντ Αλέγκρ, κορυφαίου γεωχημικού και πρώην Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας της Γαλλίας. Τον Κλωντ Αλέγκρ θα προλογίσει ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η διάλεξη με τίτλο 'Οι μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα' για την ομαλή ανάπτυξη του πλανήτη μας αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση της έκθεσης και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 7 το απόγευμα (είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 6 μ.μ.).

Μάθετε Περισσότερα