Περιφέρεια του Μέλλοντος για τη Νότια Ευρώπη αναδείχτηκε η Κεντρική Μακεδονία

Η Κεντρική Μακεδονία βραβεύτηκε ως 'Περιφέρεια του Μέλλοντος για τη Νότια Ευρώπη 2006-2007', σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό Foreign Direct Investment (FDI) του ομίλου 'Financial Times', με στόχο την προβολή ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών που παρουσιάζουν υψηλές επενδυτικές προοπτικές.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προτάθηκε ως υποψήφια για το βραβείο από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για την ελληνική συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη δυναμική της οικονομίας, το ανθρώπινο δυναμικό, το μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων, τη στρατηγική προώθησης ξένων άμεσων επενδύσεων, τις τηλεπικοινωνιακές και συγκοινωνιακές υποδομές και την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Κατά την απονομή του βραβείου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας υπογράμμισε πως η διεθνής αυτή διάκριση αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών για τη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού κλίματος στην περιοχή, την προσέλκυση επενδύσεων και τη συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης των τομέων της τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης. Παράλληλα, η Κεντρική Μακεδονία προβάλλεται ως κέντρο επενδύσεων, διαμετακομιστικού εμπορίου, πύλη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιφερειακό εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ Γιάννης Αναστασόπουλος τόνισε πως η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχει δυναμικά στη διαμόρφωση του εγχώριου ΑΕΠ, πραγματοποιεί σημαντικό όγκο γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής και αποτελεί κύρια εξαγωγική βάση της χώρας.

Η διάκριση θα δημοσιευτεί στο τεύχος Απριλίου/Μαΐου 2006 του περιοδικού FDI.