Έκθεση του ΕΚΕΒΕ 'Aλέξανδρος Φλέμινγκ': Ερευνώντας τα Μονοπάτια της Ασθένειας

Έκθεση στην οποία παρουσιάζονται οι δραστηριότητες και υπηρεσίες του ΕΚΕΒΕ 'Aλέξανδρος Φλέμινγκ' στους τομείς της ανοσολογίας, της μοριακής βιολογίας και γενετικής, και της μοριακής ογκολογίας λειτουργεί στον Πολυχώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Λ. Μεσογείων 119, Αθήνα, ισόγειο). Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9.00 έως 15.00. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος πληροφόρησης του κοινού, που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τα επιστημονικό έργο των εποπτευομένων από αυτό φορέων (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντίστοιχες εκθέσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου και του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος').

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επισήμανε ότι 'το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών 'Αλέξανδρος Φλέμιγκ' με τη διεθνή του αναγνώριση και την επίδειξη ερευνητικής αριστείας στον πρωτοποριακό ερευνητικό τομέα της μεταγονιδιωματικής βιολογίας αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο ερευνητικό 'πυρήνα'. Το ταλέντο των σχετικά νέων σε ηλικία ερευνητών σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία καινοτομίας διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή του. Από τη θέση μου γνωρίζω πολύ καλά ότι η έρευνα στο Κέντρο έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών του ανοσοποιητικού.'

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να παρουσιάζεται στην κοινωνία, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, και ειδικά νέους, το εξαιρετικά σημαντικό έργο ερευνητικών κέντρων όπως του ΕΚΕΒΕ 'Αλέξανδρος Φλέμινγκ'.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Κέντρου στον τομέα της μεταγονιδιωματικής βιολογίας, ως εργαλείου για την κατανόηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία ανοσολογικών παθήσεων. Βασική επιδίωξη της έκθεσης είναι να φέρει κοντά στο κοινό τις νέες τεχνολογίες για την ανάλυση της ασθένειας του ανθρώπου με επίκεντρο τη λειτουργική γονιδιωματική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις ακόλουθες ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΚΕΒΕ 'Αλέξανδρος Φλέμινγκ': προτυποποίηση ασθενειών, κυτταρική ανοσολογία, μεταφραστική και μετα-μεταφραστική ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, μελέτη εσω- και εξω-κυτταρικών σηματοδοτικών μονοπατιών, λειτουργική γονιδιωματική και βιολογία βλαστοκυττάρων.

Επίσης, παρουσιάζονται οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο, όπως:
- προτυποποίηση της ανθρώπινης ασθένειας μέσω της διαγένεσης σε μοντέλα ασθενειών του ανθρώπου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης εντερίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και η καχεξία του καρκίνου,
- εκτέλεση ερευνητικών εργασιών σε συνεργασία με βιο-φαρμακευτικές βιομηχανίες και άλλα ακαδημαϊκά Ερευνητικά Κέντρα,
- τεχνολογίες διαγένεσης και κρυοσυντήρησης ποντικών, Πρωτεϊνικής Χημείας και Πρωτεομικής, κατασκευής και ανάλυσης Μικροσυστοιχιών και Ριβωνομικής Τεχνολογίας.

Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται μουσειακά εκθέματα από την προσωπική συλλογή του Αλέξανδρου Φλέμιγκ, όπως χειρόγραφες σημειώσεις και εικονογραφήσεις πειραματικών του αποτελεσμάτων, ενώ προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό (DVD) αφιερωμένο στον Αλέξανδρο και την Αμαλία Φλέμιγκ και πρόσθετο εκπαιδευτικό DVD για τις τεχνολογίες διαγένεσης.