Νέο Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλία

13.03.2006

Την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία νέων ερευνητικών υποδομών στην Περιφέρεια και η ενίσχυση της συνεργασίας τους με επιχειρήσεις και παραγωγικούς φορείς.

Το Κέντρο, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποτελείται από τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Μηχανοτρονικής (Βόλος), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων (Καρδίτσα), το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Λάρισα) και το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης (Τρίκαλα). Έδρα του Κέντρου είναι ο Βόλος και Πρόεδρος ο Καθηγητής Ηλίας Χούστης.

Το Ινστιτούτο Μηχανοτρονικής (ΙΜΤΡΟΝΙΚΣ) προωθεί την έρευνα στους ακόλουθους τομείς: Μηχανοτρονική, Εμβιομηχανοτρονική, Μικρομηχανική, Υλικά, Νανοϋλικά, Νανοκατασκευές, Πληροφοριακά και Τηλεματικά Συστήματα, Ρομποτική και Συστήματα Αυτοματισμού, Εμβιομηχανοτρονικές Τεχνολογίες (Βiomechatronics), Μικροηλεκτρομηχανικά Συστήματα (MEMS).

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων (ΙΤΕΔΑ) είναι αρμόδιο για την έρευνα σε θέματα ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, υδατικών και εδαφικών πόρων, γεωργίας της ακριβείας (precision agriculture), γεωργικών κατασκευών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στη βιομάζα, διασφάλισης της υγιεινής και πιστοποίησης προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, διατροφής και υγιεινής διαβίωσης αγροτικών ζώων και τεχνολογίας ξύλου.

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Β.Ε.Τ.) δραστηριοποιείται σε τομείς ιατρικών εφαρμογών και βασικής βιοϊατρικής έρευνας. Προωθεί, δε, τη διασυνδετική έρευνα (translational research) σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, νοσοκομεία και άλλους φορείς.

Το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης (Ι.Σ.Α.Α.) είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στους βιολογικούς τομείς της ανθρώπινης κίνησης, με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και της ποιότητας ζωής. Οι τομείς δράσης περιλαμβάνουν τη μελέτη της δομής και λειτουργίας του μυός, τη βιομηχανική ανάλυση της κίνησης, τη βιοχημεία της άσκησης και τη μελέτη των διατροφικών χαρακτηριστικών διαφόρων πληθυσμών, την υποστήριξη αθλητών υψηλού επιπέδου και την αποκατάσταση παθολογικών περιστατικών και τραυματισμών.

Παράλληλα με την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης, σχεδιάζεται η δημιουργία Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας στην Θεσσαλία (ΠΠΚ-Θ). Στόχος είναι η ενίσχυση της καινοτομίας των ερευνητικών και επιχειρηματικών φορέων, από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε σημαντικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, η κλωστοϋφαντουργία, τα βιοκαύσιμα, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την εκπόνηση μελετών για την ίδρυση τριών νέων Κέντρων Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στην Ξάνθη. Στο πλαίσιο των νέων Κέντρων, θα λειτουργήσουν ερευνητικά ινστιτούτα σε κάθε νομό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.