Eπέκταση στην Αν. Μεσόγειο του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ για την παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Στη δεύτερη φάση επιχειρησιακής λειτουργίας, αναβαθμισμένο και ενισχυμένο, περνάει το σύστημα πρόγνωσης της κατάστασης της θάλασσας στο Αιγαίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Ύστερα από αρκετά χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ πρόκειται να καλύψει εκτός της περιοχής του Αιγαίου και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το νέο πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ, η προκήρυξη του οποίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 25/01/06, θα συμπεριλάβει πειραματικά και την παρακολούθηση κυματισμών τσουνάμι. Με την επέκταση και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα ενεργοποιηθεί, επίσης, η συνεργασία με επιστήμονες της NASA σε θέματα που σχετίζονται με παραμέτρους δορυφορικής τηλεπισκόπισης για την καλύτερη προσέγγιση των προγνωστικών μοντέλων. Σημειώνεται ότι το ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι το μοναδικό δίκτυο σε λειτουργία για την πρόγνωση της κατάστασης θάλασσας στη Μεσόγειο, γεγονός που αναδεικνύει την ηγετική θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια τεχνολογία και την εφαρμογή της.

Το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ αποτελεί επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ι, το οποίο μέχρι σήμερα κάλυπτε το Αιγαίο Πέλαγος σε ό,τι αφορά τα προγνωστικά μοντέλα καιρού, το ύψος κύματος, τα επιφανειακά ρεύματα, την ποιότητα νερού, κ.λπ. Στόχος της επέκτασης είναι η γενική αναβάθμιση του όλου συστήματος με την προσθήκη 5 νέων ακόμα πλωτών ωκεανογραφικών μετρητικών σταθμών στην περιοχή του Ιονίου και του Κρητικού Πελάγους, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το κόστος επέκτασης του συστήματος ανέρχεται σε 9 περίπου εκατ. ευρώ, από τα οποία το 75% είναι επιχορήγηση/συμμετοχή του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου - EFTA, το δε υπόλοιπο 25% ενισχύεται από Δημόσιες Επενδύσεις.

Τα προσδοκώμενα οφέλη από την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, η παροχή δεδομένων και πληροφοριών για την επικρατούσα κατάσταση της θάλασσας (υδροδυναμική, χημική, βιολογική και φυσική) σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η παροχή αξιόπιστων βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων προγνώσεων για την κατάσταση της θάλασσας, η ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών, η ανάπτυξη της αλιείας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχει σε σημαντικές έρευνες και εφαρμογές της θαλάσσιας επιστήμης μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ). Το χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας πρόγραμμα 'ΕΣΠΕΝ' αναπτύσσει ένα Εθνικό Σύστημα Πρόγνωσης Κυματισμού των Ελληνικών Θαλασσών για τις ανάγκες της ελληνικής ναυσιπλοΐας (προϋπολογισμός προγράμματος περίπου 3 εκατ. ευρώ). Επίσης, με άλλη χρηματοδότηση προγράμματος της ΓΓΕΤ, επιτεύχθη η κατασκευή του πρώτου θαλάσσιου αισθητήρα μέτρησης ραδιενέργειας, ο οποίος έγινε αποδεκτός από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μάθετε Περισσότερα