Aξιόπιστος έλεγχος διοξινών και PCBs σε εθνικό επίπεδο

Ένα πολυετές πρόγραμμα ελέγχου των επιπέδων διοξινών και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) στα τρόφιμα, τόσο ελληνικής όσο και αλλοδαπής προέλευσης, διενεργείται από το 2002 μέχρι σήμερα από τον ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ο έλεγχος αφορά κυρίως τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας και προϊόντα του, γάλα και γαλακτοκομικά, αυγά, ιχθυηρά καθώς και παιδικές τροφές, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά. Όλα τα δείγματα που εξετάσθηκαν βρέθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία (Καν. 2375/2001), και μάλιστα η περιεκτικότητα των διοξινών στα ελληνικής προέλευσης τρόφιμα ήταν πολύ χαμηλότερη από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχετικά με το θέμα των μολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών από το Βέλγιο, ανακοινώθηκε ότι ο ΕΦΕΤ ενημερώνεται σε συνεχή βάση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου και της Ολλανδίας. Με επιστολή του δε, έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία για την πιθανή μόλυνση τροφίμων με διοξίνες από τις κτηνοτροφικές μονάδες των παραπάνω χωρών που χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες ζωοτροφές. Όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει θέμα για τη δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη διεργαστηριακή άσκηση διοξινών που διοργανώθηκε από τον UKAS, επίσημο φορέα διαπίστευσης της Αγγλίας, στην οποία συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένα εργαστήρια που ειδικεύονται στην ανάλυση διοξινών, το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών (ΕΦΑΜΑΔ) του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' ήταν πιο κοντά στο αποτέλεσμα (απόκλιση = 0) από όλα τα εργαστήρια που συμμετείχαν. Η διάκριση αυτή εδραιώνει το ΕΦΑΜΑΔ ανάμεσα στα πλέον αξιόπιστα εργαστήρια διοξινών διεθνώς.

Tο EΦΑΜΑΔ αποτελεί μια μονάδα υψηλής τεχνολογίας που λειτουργεί από το 2002 στην υπηρεσία της υγείας και της προστασίας του καταναλωτή. Το Εργαστήριο διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλους τους όρους ασφαλείας, έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένο εξοπλισμό, γεγονός που δίνετι τη δυνατότητα απομόνωσης και λεπτομερούς προσδιορισμού διοξινών, PCBs και παρεμφερών ενώσεων σε διάφορα είδη δειγμάτων (πχ τρόφιμα, βιολογικά και ζωοτροφές) και γενικότερα προσδιορισμού ουσιών σε ίχνη.

Το ΕΦΑΜΑΔ συνεργάζεται ήδη με τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υγείας του Υπουργείου Γεωργίας για τον προσδιορισμό διοξινών και παρεμφερών ενώσεων (PCBs) σε τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής και ζωοτροφές. Επίσης έχει πραγματοποιήσει αναλύσεις διοξινών και PCBs σε ανθρώπινο ορό για το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τα ΕΛΤΑ και την ΔΕΗ, ενώ εξυπηρετεί ιδιωτικές επιχειρήσεις τροφίμων σε θέματα εξασφάλισης ποιότητας.