Ανακοινώθηκε η 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την έρευνα στον τομέα της ασφάλειας

14.02.2006

Την τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Προπαρασκευαστικής Δράσης 'Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Δυναμικού Έρευνας στον τομέα της ασφάλειας', με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία την 10η Μαΐου 2006, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Φεβρουαρίου 2006.

Στόχος της Προπαρασκευαστικής Δράσης είναι η προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών μέσω της έρευνας και της τεχνολογίας, που θα περιλαμβάνεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα (2007-2013). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποστηρίξει διάφορες πολιτικές της ΕΕ, όπως την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την πολιτική στο χώρο της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας.

Η νέα πρόσκληση, που είναι και η τελευταία για την Προπαρασκευαστική Δράση, καλύπτει τους παρακάτω τομείς:

- Βελτιστοποίηση της ασφάλειας και της προστασίας δικτυωμένων συστημάτων

- Προστασία από την τρομοκρατία (συμπεριλαμβάνονται η βιοτρομοκρατία και συμβάντα που ενέχουν χρήση βιολογικών, χημικών και άλλων ουσιών)

- Βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, αναζήτησης και διάσωσης, ελέγχου των ενεργών παραγόντων και αποκατάστασης)

- Εξασφάλιση διαλειτουργικών και ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνίας

- Βελτίωση της ικανότητας αντίληψης των καταστάσεων (π.χ. διαχείριση κρίσεων, αντιτρομοκρατικές ενέργειες, έλεγχος συνόρων).

Συνολικά προβλέπεται η χρηματοδότηση 6-8 έργων, που θα απορροφήσουν 12,5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό θα διατεθούν σε υποστηρικτικές δράσεις, οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν τις δέκα και θα συμβάλλουν στην προετοιμασία του μελλοντικού ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα στον τομέα της ασφάλειας ή θα αφορούν θέματα ανθρώπινων παραγόντων σε σχέση με την ασφάλεια.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να συναντήσουν δυνητικούς συνεργάτες σε εκδήλωση που διοργανώνει η προεδρία της ΕΕ στις 21 Φεβρουαρίου 2006, στη Βιέννη, στο πλαίσιο του Συνεδρίου 'Conference on Security Research'.