Από την καινοτόμο ιδέα στην επιχείρηση μέσω της 'Τεχνογένεσις'

Ένας μικροσκοπικός αισθητήρας για τον έλεγχο κινούμενων οχημάτων, νέες διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και ηλεκτρονικά και παιδαγωγικά παιχνίδια είναι μεταξύ των δέκα καινοτόμων ιδεών που θα χρηματοδοτηθούν για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από το πρόγραμμα 'Τεχνογένεσις' της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο, η δημιουργία νέων επενδύσεων και η ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Δικτύου καινοτομίας, με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 3,69 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν συνολικά 300 προτάσεις.

Σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση, οι δέκα προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν: Μικροσκοπικό αισθητήρα για έλεγχο επικίνδυνης πίεσης ελαστικών τροχών και βλάβης ένσφαιρων τριβέων (ρουλεμάν) και φρένων οχήματος εν κινήσει, Οργανοχημικό σύμπλοκο γονιμότητας, Συλλογή δεδομένων και έλεγχο μέσω κινητής τηλεφωνίας (GPRS) και κάμερα μέσω streaming, Ηλεκτρονικό παιχνίδι 'Συνομωσίες ΙΙ', Ψωτοκυψέλη από 3 χιλ. έως 1 εκατ. ανάλογα με τις εφαρμογές, Αντανακλαστικά στοιχεία οδών 'Μάτια Γάτας', Διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας, Παιδαγωγικό παιχνίδι της οικογένειας των οικοδομικών υλικών συναρμολογούμενων, Θαλάσσιο, υποβρύχιο οικοτουρισμό και εκπαίδευση και Πρωτοποριακό προϊόν υπόγειας στάγδην άρδευσης (σωλήνα που ιδρώνει σε συνδυασμό με κατάλληλο σταλακτηφόρο).

Αξίζει να σημειωθεί πως το 30% των προτάσεων που υποβλήθηκαν αφορούσαν ηλεκτρονικά συστήματα, το 23% τεχνολογίες ενέργειας και το 20% Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Περισσότερες ήταν οι συμμετοχές από το νομό Έβρου (24%) και ακολουθούν οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης με 23% έκαστος.

Μάθετε Περισσότερα