Επιστημονικό δίκτυο για τη διαχείριση φυσικών κινδύνων και καταστροφών

Σύγχρονες δορυφορικές τεχνολογίες, γεω-δεδομένα και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και τεχνολογιών επικοινωνίας συνδυάζονται στο νέο Θεματικό Δίκτυο 'Geo-Impact' του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο την κατανόηση των μηχανισμών φυσικών κινδύνων και καταστροφών και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Στο Θεματικό Δίκτυο συμμετέχουν οι ερευνητικές ομάδες Geo-Grav (Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), Quake Impact (Τομέας Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας), Τεχνική Γεωλογία (Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρολογίας) και το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωματικής (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών).

Κύριες δράσεις του Δικτύου είναι η δημιουργία της επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής που απαιτείται για τη συστηματική πληροφόρηση σχετικά με θέματα φυσικών κινδύνων, ο σχεδιασμός εργαλείων για τη διαχείρισή τους και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνδυάζονται τοπικές πληροφορίες βάσεων δεδομένων για φυσικές καταστροφές, ενσωματώνονται γεωφυσικά, γεωλογικά και στατιστικά στοιχεία και αναπτύσσονται μέθοδοι και αλγόριθμοι για τον εντοπισμό εστιών κινδύνου και την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεών τους. Τα συμπεράσματα του Δικτύου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για τους δημόσιους φορείς που διαχειρίζονται τις καταστροφές και εκτιμούν τις ζημίες, όσο και για ιδιωτικές και ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές.

Σημειώνεται πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λειτουργούν ακόμα Θεματικά Δίκτυα για τομείς, όπως: τεχνολογίες ενέργειας, τεχνολογίες υλικών και καινοτομία προϊόντων, περιβάλλον, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες, νανοτεχνολογία, κ.λπ.

Μάθετε Περισσότερα