Ελληνικές εταιρείες στους πρωτοπόρους για επενδύσεις στην έρευνα

Δύο ελληνικές εταιρείες βρέθηκαν στη λίστα των 700 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πρωτοπορούν στις επενδύσεις για την έρευνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Industrial R&D Investment Scoreboard 2005). Πρόκειται για την Intracom και την Altec που βρίσκονται στην 271η και 662η θέση αντίστοιχα. Όσον αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών επενδύσεων για έρευνα και τεχνολογία, η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση, με ποσοστό 0,03%, ενώ τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία με συνολικό ποσοστό 72,69%.

Η σχετική έκθεση της ΕΕ περιλαμβάνει στοιχεία για 1.400 επιχειρήσεις (700 εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη και 700 εταιρείες εκτός Ευρώπης) που επενδύουν συνολικά 315 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 50% των ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα σε όλο τον κόσμο. Βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα ακόλουθα:

- Όσον αφορά τις 700 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης των ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα αυξήθηκε κατά 0,7%, αντιστρέφοντας το περσινό αρνητικό κλίμα της μείωσης κατά 2% των επενδύσεων από τις πρωτοπόρες τότε 500 επιχειρήσεις. Το 45% των επιχειρήσεων αύξησαν τις επενδύσεις τους κατά 5% τον τελευταίο χρόνο.

- Σχετικά με τις 700 πρωτοπόρες επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης, οι επενδύσεις τους για έρευνα αυξήθηκαν κατά 6,9%, σε σύγκριση με την περσινή αύξηση κατά 3,9%. Το 58% των επιχειρήσεων αύξησαν τις επενδύσεις τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Το χάσμα των ιδιωτικών επενδύσεων μεταξύ ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται.

- Η ευρωπαϊκή επιχείρηση Daimler-Chrysler είναι πρώτη στη λίστα των επενδύσεων για έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

- Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδύουν σημαντικά σε τομείς μέσης έντασης έρευνας (medium R&D intensity), όπως για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, και λιγότερο σε τομείς υψηλής έντασης έρευνας (high R&D-intensive sectors) όπως η βιοτεχνολογία, η υγεία και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Επίτροπος για θέματα Έρευνας Janez Potocnik τόνισε πως τα συμπεράσματα είναι μεν αισιόδοξα, αναδεικνύουν όμως και το σημαντικό έργο που απαιτείται για να εξελιχθεί η Ευρώπη σε πραγματική οικονομία της γνώσης. Η Ευρώπη διαθέτει επιχειρήσεις με εξαιρετικές επιδόσεις, χρειάζεται όμως μεγαλύτερος συντονισμός και προσπάθεια για τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στα κράτη μέλη.

Μάθετε Περισσότερα