Έλληνας ερευνητής στους νικητές των Βραβείων Marie Curie

Ο καθ. Εμμανουήλ Αναγνώστου είναι μεταξύ των νικητών των Βραβείων Αριστείας Marie Curie, που απονεμήθηκαν στο Δουβλίνο, στις 9 Δεκεμβρίου 2005. Στόχος των Βραβείων είναι η δημόσια αναγνώριση της αριστείας ερευνητών που έχουν κατά το παρελθόν επωφεληθεί από την κοινοτική υποστήριξη για κατάρτιση και κινητικότητα.

Ο καθ. Ε. Αναγνώστου είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στην Υδρομετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο της Iowa. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, σε ερευνητικό εργαστήριο της NASA, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και στα Πανεπιστήμια Connecticut, Iowa, Padova και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές τηλεανίχευσης στην υδρομετεωρολογία και στην πρόγνωση υδρολογικών κινδύνων, νέες τεχνολογίες και τεχνικές για τηλεανίχνευση υετού, κ.λπ.

Ως υπότροφος του προγράμματος Marie Curie, επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την πρόγνωση πλημμύρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι της επιστροφής του ήταν κυρίως προσωπικοί. Όσον αφορά τα επαγγελματικά του κίνητρα, τα οποία θεωρεί επίσης σημαντικά, υποστηρίζει πως η έρευνα στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Οι υπόλοιποι ερευνητές που βραβεύτηκαν είναι ο Γερμανός Arno Rauschenbeutel που ασχολείται με την κβαντική υπολογιστική, η Ισπανίδα Sofia Calero που ασχολείται με την ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων για το σχεδιασμό πολυλειτουργικών νανο-υλικών, o Ισπανός νευροεπιστήμονας Juan Bolanos και η Ιταλίδα Maria Pia Cosma που ασχολείται με την επιστήμη της γενετικής.

Σχολιάζοντας τα Βραβεία, ο Επίτροπος για θέματα Έρευνας Janez Potocnik υπογράμμισε πως το πρόγραμμα κινητικότητας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας για ερευνητές στην Ευρώπη, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Βραβεία Marie Curie, η γνωστή αστρονόμος Jocelyn Bell Burnell, τόνισε πως οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θα αποτελέσουν θετικό πρότυπο για τους νεότερους ερευνητές.