Ο καθ. Φ. Καφάτος Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

13.12.2005

Ο Έλληνας καθηγητής Βιολογίας Φώτης Καφάτος εξελέγη Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC), μετά από ψηφοφορία των 22 διακεκριμένων επιστημόνων του Συμβουλίου. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου ορίστηκαν οι καθηγητές Helga Nowotny, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα (EURAB) και μέλος του επιστημονικού κέντρου Wissenschaftszentrum Wien, και Daniel Esteve, Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο CEA Saclay (Service de Physique de l' etat condense - SPEC).

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα είναι το αρμόδιο όργανο για τη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, ως ανεξάρτητο σώμα, θα καθορίζει την επιστημονική στρατηγική του ERC και θα διασφαλίζει τη λειτουργία του σύμφωνα με τα πρότυπα της επιστημονικής αριστείας.

Ο καθηγητής Φώτης Καφάτος κατέχει σήμερα την έδρα 'Insect Immunogenetics' στο Πανεπιστήμιο Imperial College. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Ίδρυσε το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και εργάστηκε εκεί ως διευθυντής, ενώ την περίοδο 1993-2005 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.

Ο καθ. Καφάτος ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εισήγαγαν τη μοριακή βιολογία στη μελέτη της ανάπτυξης. Έχει ασχοληθεί με τη σύνθεση DNA, την κλωνοποίηση, τον καθορισμό αλληλουχίας (για Β-σφαιρίνη), το dot-blot (κουκίδα-στύπωμα) και την ανάλυση των οικογενειών γονιδίων στην ανάπτυξη και εξέλιξη (χοριακή οικογένεια γονιδίων). Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν την έρευνα για την ελονοσία, με έμφαση στο γονιδίωμα των κουνουπιών και την ανοσία των ανωφελών στα παράσιτα. Ασχολείται επίσης ενεργά με την προώθηση της έρευνας και της επιστημονικής εκπαίδευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σχολιάζοντας το ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ο καθ. Φ. Καφάτος τόνισε πως στόχος είναι η ικανοποίηση των υψηλότερων προσδοκιών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Προς αυτή τη κατεύθυνση το Επιστημονικό Συμβούλιο θα υιοθετήσει μια ευέλικτη και αποτελεσματική δομή για τη διαμόρφωση και διασφάλιση του απαραίτητου οργανωτικού πλαισίου για την έρευνα, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

Ο καθ. Φ. Καφάτος συναντήθηκε πρόσφατα και με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλά, οι οποίοι τον συνεχάρησαν για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και υπογράμμισαν πως η διάκριση αυτή αντανακλά, όχι μόνο τις ατομικές επιδόσεις του ίδιου σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού σε όλο τον κόσμο.

Μάθετε Περισσότερα