'Έχουμε βάλει την έρευνα στη κύρια πολιτική ατζέντα'

29.11.2005

Τη μέχρι σήμερα πορεία της ευρωπαϊκής έρευνας και τα επόμενα βήματα προς το νέο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμοστεί την περίοδο 2007 - 2013, παρουσίασε σε ομιλία του ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας, κ. Αχιλλέας Μητσός, κατά τη λήξη του συνεδρίου 'Communicating European Research 2005', που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 14-15 Νοεμβρίου 2005.

'Δεν νομίζω ότι θα έχουμε διπλασιασμό του προϋπολογισμού, αλλά σίγουρα θα υπάρχει σημαντική αύξηση των κονδυλίων σε σχέση με το προηγούμενο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Ένας αυξημένος προϋπολογισμός θα συμβάλει στη μεγαλύτερη υποστήριξη των ερευνητικών υποδομών στην Ευρώπη' δήλωσε ο κ. Μητσός.

Ο Γενικός Διευθυντής υπογράμμισε ότι η έρευνα αποτελεί πλέον ένα από τα κύρια θέματα της πολιτικής ατζέντας, μία από τις τρεις βασικές συνιστώσες - μαζί με την εκπαίδευση και την καινοτομία - στην πορεία προς την Κοινωνία της Γνώσης. 'Η δαπάνη ενός ευρώ για την έρευνα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανταποδίδει μακροχρόνια 4-7 ευρώ. Επίσης η έρευνα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του εμπορικού ρίσκου και δίνει ώθηση στην καινοτομία, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις' δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ως καθοριστική εξέλιξη της υποστήριξης της έρευνας στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο ο κ. Μητσός επισήμανε ότι 'Ίσως η μεγαλύτερη αποτυχία του 6ου ΠΠ, ήταν ότι δόθηκε, αν και σίγουρα όχι εσκεμμένα, η εντύπωση ότι το μεγάλο είναι και το καλύτερο, και αναφέρομαι στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι μικρότερες ερευνητικές ομάδες να συμμετέχουν στα μεγάλης κλίμακας Δίκτυα Αριστείας και Ολοκληρωμένα Έργα'.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προτεραιότητα που δίνει η ΕΕ στη διεθνή ερευνητική συνεργασία, ειδικά όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ο κ. Μητσός δήλωσε 'Η έρευνα είναι ο μοναδικός τομέας όπου η συνεργασία και ο συναγωνισμός συνυπάρχουν. Ο συναγωνισμός στην έρευνα δεν χωρίζει, αλλά ενώνει.'

Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο τέλος του 2005, μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία, ο κ. Α. Μητσός θα αναλάβει το ρόλο του 'συμβούλου άνευ χαρτοφυλακίου' δίπλα στον Ευρωπαίο Επίτροπο J. Potocnik.

Σχετικά Νέα

'Ας κάνουμε την Επιστήμη το επόμενο πρωτοσέλιδο'

'Η προβολή της έρευνας και η σύνδεσή της με την κοινωνία δεν είναι απλά προτεραιότητα, είναι υποχρέωση'