Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, γεγονός που αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τον καθοριστικό ρόλο των πανεπιστημίων στην παραγωγή και την αξιοποίηση της γνώσης.

Με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων - εκπαίδευση και κατάρτιση, διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, προώθηση καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία - τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επόμενης δεκαετίας για μια Ευρώπη βασισμένη στη γνώση, πρωταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια στην οικονομία της γνώσης και στις αλλαγές που προτείνονται είναι αφιερωμένο το βασικό θέμα του περιοδικού.

Την περίοδο όμως αυτή ανακοινώνονται και τίθενται σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας για την αναδιοργάνωση του ελληνικού ερευνητικού συστήματος και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα, προτάσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από το σχετικό άρθρο. 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται επίσης και το νέο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, πριν την ανακοίνωση των πρώτων προκηρύξεων στα τέλη του 2006.  Σχετικές εκδηλώσεις παρουσίασής του διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. 

Διαβάστε ακόμη σε αυτό το τεύχους τρεις ιστορίες επιστημονικής και επιχειρηματικής αριστείας: τη διάκριση δύο κορυφαίων Ελλήνων μαθηματικών με το Αριστείο Μποδοσάκη 2006, την πανευρωπαϊκή διάκριση ενός ελληνικού επιχειρηματικού σχεδίου που αποσκοπεί στην αξιοποίηση ενός καινοτόμου διαφορικού αυτοκινήτου, και τα τρία καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια που βραβεύθηκαν στο 7ο Διεθνές Venture Capital Forum.

Το Ελληνικό Κέντρο Αναδιανομής Καινοτομίας, ένα από τα πιο ενεργά κέντρα του ευρωπαϊκού δικτύου των IRCs, υποστηρίζει την προώθηση ελληνικών καινοτόμων τεχνολογιών στην ευρωπαϊκή αγορά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών τεχνολογιών από ελληνικές επιχειρήσεις.

Για τους επόμενους μήνες, το Κέντρο συμμετέχει σε εκδηλώσεις επιχειρηματικών και ερευνητικών συναντήσεων στις διεθνείς εκθέσεις ιατρικού εξοπλισμού MEDICA, περιβάλλοντος Entsorga-Enteco, ηλεκτρικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού MATELEC και κατασκευών CONSTRUTEC. Τα στελέχη του Κέντρου είναι στη διάθεση σας να σας ενημερώσουν για τις δυνατότητες συμμετοχής σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Από τα θέματα του τεύχους ξεχωρίζουμε ακόμη την πρόσφατη μελέτη της ΕΕ για ενίσχυση της πρόσβασης σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και την εφαρμογή "Οnline Στατιστικά" του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που παρέχει τη δυνατότητα δυναμικής παρουσίασης και εξαγωγής στατιστικών δεδομένων.

Καλή ανάγνωση