Eυρωπαϊκή έρευνα στον τομέα της ασφάλειας

Σε αυτό το αφιέρωμα:

Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα στον τομέα της ασφάλειας βρέθηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο, με αφορμή την ημερίδα για την  πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Προπαρασκευαστικής Δράσης "Ενίσχυση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού δυναμικού έρευνας στον τομέα της ασφάλειας" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στις 26 Μαΐου 2004, στην Αθήνα.

Η στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια, με τίτλο "Μια ασφαλής Ευρώπη σε έναν καλύτερο κόσμο", παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003 και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2003. Αποτελεί, δε, τη βάση για την καλλιέργεια μιας νέας ευρωπαϊκής κουλτούρας για την ασφάλεια, με συντονισμένες δράσεις της αμυντικής βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο, ως στρατηγικοί στόχοι της ΕΕ καθορίζονται: η αντιμετώπιση απειλών (τρομοκρατία, εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, οργανωμένο έγκλημα, κ.λπ.), η ενίσχυση της ασφάλειας στις γείτονες περιφέρειες που χαρακτηρίζονται από μειωμένη εσωτερική σταθερότητα, και η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη διασφάλιση της διεθνούς τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η ΕΕ ανακοίνωσε ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έρευνας στον τομέα της ασφάλειας (European Security Research Programme) που αφορά την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως η τρομοκρατία, που απασχολούν τελευταία τη διεθνή κοινότητα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει την περίοδο 2007-2013, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Στόχος είναι η συγκέντρωση της τεχνογνωσίας και των πόρων που απαιτούνται για την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογιών που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης.

Για τον καλύτερο σχεδιασμό του προγράμματος, η ΕΕ συγκρότησε ομάδα εργασίας για την εκπόνηση σχετικής έκθεσης, με τίτλο "Έρευνα για μια Ασφαλή Ευρώπη" (Research for a Secure Europe), ενώ έχει ήδη υιοθετήσει "Προπαρασκευαστική Δράση", με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006.

Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ