Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και των εκδόσεων της ΥΣΜΑ του 2015

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 22 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ακρόπολης
21.01.2016

Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και των εκδόσεων της ΥΣΜΑ του 2015". Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 17.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Στην εκδήλωση, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Aν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, θα μιλήσουν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της ΕΣΜΑ, η Διευθύντρια της ΥΣΜΑ Βασιλική Ελευθερίου, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύη Σαχίνη και η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Φανή Μαλλούχου-Tufano.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το Ψηφιακό Αποθετήριο της ΥΣΜΑ και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης της, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΥΣΜΑ με το ΕΚΤ. Το Αποθετήριο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης δημιουργήθηκε με στόχο την ψηφιακή οργάνωση και συστηματική διάθεση του αρχειακού υλικού από τα αναστηλωτικά έργα της Αθηναϊκής Ακρόπολης στο διαδίκτυο. Σε πρώτη φάση διατίθεται στο κοινό υλικό τεκμηρίωσης (κείμενα μελετών, σχέδια, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό) των επεμβάσεων αποκατάστασης του Ερεχθείου της περιόδου 1979-1987, το οποίο θα εμπλουτίζεται συστηματικά με νέο υλικό παράλληλα με την ολοκλήρωση και την απόδοση των αναστηλωτικών έργων και στα άλλα μνημεία της Ακρόπολης. O ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης της ΥΣΜΑ αναπτύχθηκε στο περιβάλλον openABEKT και για πρώτη φορά διατίθεται στο κοινό.  

Το Αποθετήριο και ο ηλεκτρονικός κατάλογος έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Πράξης "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δημόσιων Δεδομένων Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου", η οποία υλοποιήθηκε από το ΕΚΤ και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις που πραγματοποίησαν η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως,  με πιστώσεις του  "Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς" (ΕΣΠΑ) το 2015, με τις οποίες συνεχίζεται η  παράδοση της συστηματικής έκδοσης του επιστημονικού έργου που πραγματοποιείται στα μνημεία της Ακρόπολης στο πλαίσιο των αναστηλωτικών έργων, την οποία  ξεκίνησε η ΕΣΜΑ το 1976. Πρόκειται για τα Πρακτικά της 6ης  Διεθνούς  Συνάντησης για την Αποκατάσταση  των Μνημείων Ακροπόλεως-Αθήνα 2013, τις μελέτες αποκατάστασης του Παρθενώνα (τόμοι 8 και 9) και των Προπυλαίων (τόμος 3), και τα εκπαιδευτικού περιεχομένου έντυπα "Eκπαιδευτικές δράσεις για την Aκρόπολη", "Χάρτης Εξερεύνησης της Ακρόπολης για παιδιά" και "10 ερωτήσεις για την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης".

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στις ιστοσελίδες http://www.ekt.gr/el/events/19230 και http://www.ysma.gr/news.

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο

Εκδήλωση "Παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και των εκδόσεων της ΥΣΜΑ του 2015"
http://www.ekt.gr/news/events/ekt

Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ)
http://www.ysma.gr/εσμα-ταυτότητα

Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ)
http://www.ysma.gr

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
http://www.ekt.gr

Μουσείο Ακρόπολης
http://www.theacropolismuseum.gr/

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
http://www.ekt.gr | http://web.ekt.gr

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως εθνική υποδομή, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του συνόλου της ελληνικής επιστημονικής, ερευνητικής και πολιτιστικής παραγωγής (περιεχόμενο και δεδομένα) και τη διάχυσή της, εντός και εκτός της χώρας. Παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας & καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και παράγει στατιστικές & δείκτες για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα. 

Το ΕΚΤ αναπτύσσει και λειτουργεί ηλεκτρονική υποδομή, με υψηλή επενδεδυμένη αξία και διαδικασίες, που εξυπηρετεί εθνικούς ρόλους, παρέχει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενισχύει την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και διασφαλίζει πρόσβαση στους χρήστες από οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Με εκτεταμένο δίκτυο εγκαθιδρυμένων συνεργασιών με διεθνείς φορείς και με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου στην Ελλάδα, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, και με προσανατολισμό προς την κοινωνία, το ΕΚΤ διακρίνεται για την εξωστρέφεια, τη συνέπεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του.