Βραβεία Descartes για την επιστημονική αριστεία και την προβολή της επιστήμης

Σε αυτό το αφιέρωμα:

Σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά αποτελέσματα διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, καθώς και αποτελεσματικές επικοινωνιακές δράσεις για την προώθηση και τη δημόσια κατανόηση της επιστήμης από το κοινό βραβεύθηκαν με τα ευρωπαϊκά βραβεία Descartes σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2004 στη Πράγα.

Ο φετινός διαγωνισμός των βραβείων Descartes που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά ήταν διαφορετικός από τους προηγούμενους, καθώς για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε το βραβείο Descartes για την προβολή της επιστήμης. Το νέο βραβείο, αξίας 250 χιλιάδων ευρώ, έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον για την επιστημονική έρευνα, αξίας 1 εκατ. ευρώ, και εφεξής θα δίνεται σε μεμονωμένα άτομα ή οργανισμούς, οι οποίοι με τις ενέργειες και τις πράξεις τους αναβαθμίζουν το ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας στην αντίληψη του ευρωπαϊκού κοινού.

Την εκδήλωση απονομής των βραβείων, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πράγας παρακολούθησαν εξέχουσες προσωπικότητες της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Vaclav Klaus, ο Επίτροπος για θέματα Έρευνας Janez Potocnik, επιστήμονες, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλήθος δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη.

Ο συντάκτης του "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" Βασίλης Ντίνος, που επιμελήθηκε το αφιέρωμα αυτού του τεύχους στα Βραβεία Descartes, ήταν στην Πράγα στην απονομή των Βραβείων Descartes 2004 και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τρεις από τους νικητές των βραβείων, τον καθ. Howard Trevor Jacobs, τον καθ. Anders Karlsson και τον Sir David Attenborough, για τα επιτεύγματά τους, τα μελλοντικά τους σχέδια, αλλά και το πώς βλέπουν το ρόλο των επιστημόνων στην κοινωνία.

Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ