AGORA 2004: Προωθώντας την ηλεκτρονική επικοινωνία στη νεολαία

03.08.2004

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εταιριών παραγωγής δικτυακών προϊόντων, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της εκδήλωσης ΑGORA 2004 η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18-21 Ιουνίου 2004, στην Αθήνα.

Η AGORA λειτουργεί ως περιφερειακή μεσογειακή διάσκεψη που φιλοξενείται κάθε χρόνο από μια μεσογειακή χώρα, τονίζοντας έτσι τον περιφερειακό και αναπτυξιακό της χαρακτήρα. Περιλαμβάνει κύκλο σεμιναρίων και διαλέξεων, καθώς και έκθεση προϊόντων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παιδικής Τηλεόρασης (ΕΚΠΤ) και υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πολιτισμού, Εξωτερικών, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Στην AGORA 2004, το βασικό θέμα της οποίας ήταν 'Μέσα Επικοινωνίας, Νεολαία και Αθλητισμός', συμμετείχαν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο, αθλητικοί οργανισμοί, κέντρα κινηματογράφου των ευρωπαϊκών χωρών και εταιρείες παραγωγής εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας οπτικοακουστικής κοινότητας ήταν και η Ελλάδα, που εκπροσωπήθηκε από σημαντικούς φορείς, με αξιοσημείωτα δείγματα ερευνητικής εργασίας. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε η έκθεση European Audiovisual Panorama on Youth and Sports από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων.

H AGORA επιδοτείται από το πρόγραμμα MEDIA Promotion της ΕΕ επί εννέα συνεχή χρόνια. Όπως επισημαίνει η κα Αθηνά Ρικάκη, πρόεδρος του ΕΚΠΤ, η AGORA εισέρχεται πλέον σε μια παραγωγική περίοδο, ενδυναμώνει τον πολιτισμικό διάλογο και αναλαμβάνει την παραγωγή προϊόντων ποιότητας για τη νεολαία. Σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα εκπαίδευσης, κα Viviane Reading, η AGORA είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα γεγονότα που επιδοτούνται από το πρόγραμμα MEDIA, διότι προσφέρει στις μικρές Ευρωπαϊκές χώρες ευκαιρίες πολιτιστικών ανταλλαγών με τις χώρες που διαθέτουν αναπτυγμένη οπτικοακουστική παραγωγή και εκπαίδευση.

Στην AGORA 2004 παρουσιάστηκαν και δύο ενδιαφέροντα προγράμματα που δικτυώνουν τη νεολαία της Ευρώπης και προωθούν την ηλεκτρονική επικοινωνία.

Roaming Reporters

Πρόκεiται για ένα διακρατικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Οι νέοι παράγουν ρεπορτάζ (ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και δικτυακά), τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους και τα παρουσιάζουν στο Διαδίκτυο, για να ακούσουν τις απόψεις των νέων από όλο τον κόσμο και να δεχτούν τις συνεργασίες τους. Σκοπός του προγράμματος είναι να παρουσιάσει, το Δεκέμβριο του 2004, ένα τηλεοπτικό περιοδικό, ένα αντίστοιχο ραδιοφωνικό περιοδικό και μια ηλεκτρονική εφημερίδα με τίτλο YOUTH ON LINE. Το πρόγραμμα επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία και η Σερβία.

Netd@ys

Το πρόγραμμα Netd@ys υλοποιείται στην Ευρώπη από το 1997 και προωθεί τη δημιουργική χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από τους νέους. Είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέοι παράγουν πρωτότυπα δικτυακά προϊόντα και τα παρουσιάζουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένας τίτλος διάκρισης (Netd@ys Label) δίνεται στα προϊόντα που παρουσιάζουν τα εθνικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ενώ πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Netd@ys οργανώνουν διαγωνισμούς νεολαίας για την παραγωγή προϊόντων δικτύου.

Ο φετινός διαγωνισμός της Ελλάδας είχε τον τίτλο 'Masters of the five Rings', με θέματα που αφορούν τον αθλητισμό. Το βραβείο κέρδισε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πληροφορικής, Μάρθα Σιδέρη , Εύη Γκολώνη) με το έργο 'A Parrot΄s Game', μια διαδραστική μηχανή αναζήτησης που κάνει την ξενάγηση στην ιστορία και το παρόν των Ολυμπιακών αγώνων μια ξεχωριστή και διασκεδαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Σημειώνεται ότι εθνικός εκπρόσωπος του προγράμματος Netd@ys στην Ελλάδα είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παιδικής Τηλεόρασης και η υλοποίησή του εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Links