Συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της πυρηνικής και ραδιολογικής ασφάλειας

11.06.2004

Η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Spencer Abraham. Σε ειδική εκδήλωση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο υπουργός των ΗΠΑ παρέδωσε στον κ. Σιούφα συσκευές ανίχνευσης ραδιενέργειας, οι οποίες θα υποβοηθήσουν και θα συμπληρώσουν το μηχανισμό ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 

Η παράδοση του τεχνικού εξοπλισμού εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Μεταβίβασης Τεχνολογίας Ανίχνευσης Ραδιενέργειας (Cooperative Radiological Instrument Transfer Project). Πρόκειται για ένα ευρύτερο πρόγραμμα πυρηνικής ασφάλειας, που υλοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), και το οποίο εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως στον πυρηνικό αντιδραστήρα ερευνών του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'. 

Παράλληλα με τον τεχνικό εξοπλισμό, θα παρασχεθεί εξειδικευμένη εκπαίδευση σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά το πέρας των Αγώνων, οι ανιχνευτές ραδιενέργειας θα αναδιανεμηθούν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στους συνοριακούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας και στο Λιμενικό Σώμα, για τη ραδιολογική επιτήρηση των συνόρων της χώρας. 

Η συνεργασία αφορά την ανίχνευση παράνομα διακινούμενων ραδιενεργών υλικών στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, την αναβάθμιση της φυσικής προστασίας κρίσιμων ραδιολογικών εγκαταστάσεων και την έγκαιρη απόκριση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται να εγκατασταθούν σταθερά και φορητά συστήματα ανίχνευσης σε επτά αεροδρόμια, 12 λιμάνια και 13 χερσαίες συνοριακές προσβάσεις, ενώ θα αναβαθμιστούν τα συστήματα προστασίας στον ερευνητικό αντιδραστήρα του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', σε 22 νοσοκομειακές κλινικές, καθώς και σε ευαίσθητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Επίσης, θα παρασχεθούν φορητοί ανιχνευτές ραδιενέργειας στα τελωνεία, στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και στα δέκα εργαστήρια του δικτύου έκτακτης ανάγκης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.