Αλλαγή πολιτικής για το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι

04.06.2004

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων στον κόσμο, η Monsanto, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εμπορικές δραστηριότητές της για την προώθηση στην αγορά γενετικά τροποποιημένου σιταριού.

Οργανώσεις που αντιτίθενται στις συγκεκριμένες τροφές, όπως η οργάνωση 'Φίλοι της Γης' (Friends of the Earth), θεωρούν την εξέλιξη αυτή νίκη των καταναλωτών και αρχή του τέλους για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει πως στόχος της νέας αυτής στρατηγικής είναι η επανασύνδεση της έρευνας με επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων σπόρων αραβοσίτου, βαμβακιού και ελαιούχων σπόρων. Στη σχετική ανακοίνωσή της, μάλιστα, αναφέρεται πως η απόφαση λήφθηκε μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιταριού.

Η Monsanto ξεκίνησε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου σιταριού το 1997, προκειμένου να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα ήταν ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα που η ίδια παρασκεύαζε. Το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι προκάλεσε την αντίδραση των αγροτών στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς η εισαγωγή του στο εμπόριο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημία στην προώθηση των δικών τους προϊόντων, κλείνοντας τις αγορές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται πως τα τελευταία δέκα χρόνια, η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν απορροφήσει το 45των εξαγωγών σιταριού των ΗΠΑ. Το περισσότερο σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού στην Ευρώπη εισάγεται από τις ΗΠΑ, λόγω της καλύτερης ποιότητάς του σε σχέση με το ευρωπαϊκό.