10η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας: Διασκεδάστε με την Επιστήμη!

11.11.2003

Την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη διασκεδαστική πλευρά της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν χιλιάδες νέοι από όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της 'Εβδομάδας Επιστήμης', που πραγματοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις από τις 3 έως τις 9 Νοεμβρίου 2003.

Κατά την έναρξη της 'Εβδομάδας Επιστήμης 2003' στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος για θέματα Έρευνας κ. Ph. Busquin τόνισε πως στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ενσωμάτωση της επιστήμης στην ευρωπαϊκή κουλτούρα, η προώθηση του διαλόγου μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας, η ενθάρρυνση των νέων να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στο χώρο της έρευνας και η προβολή της ανθρώπινης διάστασης της επιστήμης πέρα από εργαστήρια και υπολογισμούς. 

Στην 'Εβδομάδα Επιστήμης' συμμετέχουν επιστημονικά κέντρα, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, σχολεία, τοπικές και περιφερειακές αρχές , πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, διαγωνισμούς, συνέδρια, φεστιβάλ, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις. Τα πρωτότυπα έργα και οι εκδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να δουν άμεσα, παρά να ακούσουν, πώς η τεχνολογία και η επιστήμη επηρεάζουν, αν όχι διαμορφώνουν, την καθημερινή ζωή. 

Τα έργα που προβάλλονται είναι τα εξής:

  • STEAD - explore your daily life: οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν κάποιο αντικείμενο που θεωρείται δεδομένο στην καθημερινή τους ζωή και να εξετάσουν την επιστημονική και τεχνολογική του πλευρά, τα υλικά και το σχεδιασμό του, κ.λπ. 
    www.placeaudesign.com/stead

  • Physics on Stage 3: το πρόγραμμα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με στόχο να βοηθήσει τους δασκάλους των φυσικών επιστημών να κάνουν το μάθημα πιο ελκυστικό για τους μαθητές. Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιούνται συναντήσεις με κορυφαίους επιστήμονες, καθώς και εκδηλώσεις σε 22 χώρες για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τους τρόπους διδασκαλίας, την ευαισθητοποίηση των μαθητών, κ.λπ. 
    www.physicsonstage.net/

  • SCIFI - Let''s talk about science: το θέμα του προγράμματος είναι η τεχνολογία κυψελών καυσίμων και περιλαμβάνει την προβολή των αποτελεσμάτων διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία, καθώς και κινητή έκθεση για τις εφαρμογές της τεχνολογίας. 
    www.scifi-project.net

  • i-WEAR - dress-up with intelligence: το έργο συνδυάζει την αγάπη των νέων για τη μόδα και τη δημιουργία έξυπνων υφασμάτων και υλικών, διοργανώνοντας σχετικές επιδείξεις μόδας στο Βερολίνο, το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. 
    www.i-wear.org

  • PULSE: τριακόσιοι μαθητές από την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Δανία έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις με θέμα τη γενετική μηχανική, όπως καφέ-συζητήσεις, παιχνίδια, συναντήσεις εργασίας, επιδείξεις DNA. Επιπλέον, προβλέπεται η έκδοση σχετικής εφημερίδας. 

  • E-AWARE - express yourself: το έργο περιλαμβάνει συναντήσεις εργασίας και συνέδρια για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους της ηλεκτρονικής επικοινωνίας (ιοί, πρόσβαση προσωπικών υπολογιστών και δικτύων από hackers, κ.λπ) και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. 
    www.eaware.org

  • Kids and Science (KaS): περιηγήσεις στην εικονική 'Πόλη της Επιστήμης' και επισκέψεις στο πραγματικό 'Χωριό της Επιστήμης' στην Αυστρία δίνουν σε μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν εφευρέσεις και να μάθουν λεπτομέρειες από τους ίδιους τους εφευρέτες. 
    www.kidsandscience.com

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το έργο 'OCEANICS - a wave of awareness', το οποίο αφορά τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στους ωκεανούς, του υδάτινους πόρους και το περιβάλλον. Το έργο περιλαμβάνει δημοσκοπήσεις, ενημερωτικές εκστρατείες και 12 εκδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια της 'Ημέρας Ωκεανού' (8 Ιουνίου 2003/2004). 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της 'Εβδομάδας Επιστήμης', το Κέντρο Κοινών Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανοίξει τις πόρτες του σε 250 μαθητές από 16 έως 19 ετών, οι οποίοι θα ενημερωθούν για θέματα που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή όπως η έκθεση σε χημικά που προέρχονται από παιχνίδια, η νανοβιοτεχνολογία, οι κίνδυνοι των τατουάζ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ.