Σύστημα πλοήγησης για τους δρόμους της Ελλάδας

22.07.2003

Φωνητική καθοδήγηση για γρήγορη πρόσβαση σε γνωστούς και άγνωστους προορισμούς και πολλές πρόσθετες λειτουργίες για ψυχαγωγία είναι μερικές από τις υπηρεσίες που παρέχει το πρώτο σύστημα πλοήγησης για αυτοκίνητα στην Ελλάδα, το οποίο ολοκληρώθηκε από την MLS Πληροφορική ΑΕ και διατίθεται πλέον στην αγορά, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο οδήγησης στην πόλη.

Το MLS Navigator εγκαθίσταται σε όλα τα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από μοντέλο και παλαιότητα, και είναι απλό στη χρήση: ο οδηγός δηλώνει τον προορισμό του και το σύστημα, αφού προσδιορίσει μέσω δορυφόρου τη θέση του αυτοκινήτου,   ενημερώνει άμεσα τον οδηγό για την προτεινόμενη διαδρομή, και 'αναλαμβάνει' να τον οδηγήσει γρήγορα και με ακρίβεια. Η καθοδήγηση γίνεται φωνητικά, αλλά και οπτικά μέσω του χάρτη που εμφανίζεται στην έγχρωμη οθόνη αφής.

Πέρα από την πλοήγηση, το σύστημα παρέχει διάφορες πληροφορίες για τη διαδρομή, όπως, για παράδειγμα, τα φανάρια που υπολείπονται, η απόσταση που έχει διανυθεί και η ταχύτητα του αυτοκινήτου, κ.λπ. Το MLS Navigator διατίθεται με αποθηκευμένους χρήσιμους προορισμούς όπως κινηματογράφους, εστιατόρια, ξενοδοχεία και αθλητικούς χώρους, ενώ υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης νέων διαδρομών. Οι ψυχαγωγικές λειτουργίες περιλαμβάνουν τηλεόραση, κινηματογραφικές ταινίες, ραδιόφωνο, CD, και MP3 Player.

Το σύστημα πλοήγησης αποτελείται από μία αποσπώμενη αντικλεπτική έγχρωμη οθόνη αφής TFT, δέκτη GPS και κεραία ακριβείας, δέκτη και κεραία τηλεόρασης, τετρακάναλο ενισχυτή ήχου και τηλεχειριστήριο. Τα διαθέσιμα στοιχεία θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Σε πρώτη φάση, η πλοήγηση λειτουργεί για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προστεθεί το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο με προτεραιότητα τις ολυμπιακές πόλεις (Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλο και Αρχαία Ολυμπία). Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η έκδοση του συστήματος για αγγλόφωνους και γερμανόφωνους χρήστες, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο MLS Navigator θα διατίθεται από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης ηχοσυστημάτων αυτοκινήτου, αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών και αλυσίδες καταστημάτων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.