Βραβεία Πολυμέσων και Internet Mobius 2003

27.06.2003

Στο πολυμεσικό CD-ROM ' Ακρόπολις, τα Ανθη της Πέτρας ' του Πανεπιστημίου Πατρών απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο του 4ου Ελληνικού Φεστιβάλ Πολυμέσων και Internet Mobius, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2003, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το CAID (Κέντρο Εφηρμοσμένου Βιομηχανικού Σχεδίου), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO και υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). 

Το παραπάνω CD-ROM αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με ειδικούς αρχαιολόγους, ιστορικούς και αρχιτέκτονες της Ακρόπολης, με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση του ιστορικού μνημείου. 

Το Βραβείο Επιστημών απονεμήθηκε στο CD-ROM ' Breast Ultrasound and US-Guided International Techniques' της Limebyte, το οποίο αφορά το υπερηχογράφημα και τις υπερηχογραφικά κατευθυνόμενες επεμβατικές τεχνικές του μαστού. Το CD-ROM απευθύνεται σε γιατρούς που ενδιαφέρονται για την τεχνική και την ερμηνεία του υπερηχογραφήματος μαστού. Περιλαμβάνει μια διαδραστική παρουσίαση με χρήσιμες συμβουλές και υποδείξεις από διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, περισσότερες από 2.000 εικόνες, 51 κλινικά περιστατικά με σχετικές πληροφορίες, το ιστορικό και τις εικόνες της μαστογραφίας, 200 εκπαιδευτικά βίντεο, αλφαβητικό ευρετήριο, βιβλιογραφικές αναφορές και σχετικούς συνδέσμους (links). 

Στον τομέα της εκπαίδευσης διακρίθηκε ο διαδικτυακός κόμβος ' Διαδίκτυο και Διδασκαλία ' της Τερέζας Γιακουμάτου ( www.netschoolbook.gr), που περιλαμβάνει ενότητες για παιδαγωγικά θέματα, γλώσσα και λογοτεχνία, κλασσική φιλολογία και ιστορία. Στόχος είναι η αξιοποίηση της Kοινωνίας της Πληροφορίας στις μεθόδους διδασκαλίας, διαμορφώνοντας μια νέα διαδραστική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή. 

Ειδική Μνεία δόθηκε στην ' Εγκυκλοπαίδεια Τομή - Gold ' της ΜLS Πληροφορικής Α.Ε., που περιλαμβάνει 155.000 εγκυκλοπαιδικά και λεξικογραφικά λήμματα, 100 λεπτά ηχητικά και μουσικά αποσπάσματα, 9.400 φωτογραφίες, 450 αναλυτικούς γεωγραφικούς χάρτες με δυνατότητα zoom και links με τα αντίστοιχα λήμματα, 40 μοντέλα εικονικής πραγματικότητας, 2,5 ώρες video και animation, κ.λπ. 

Τα Βραβείο Πολιτισμού απονεμήθηκε στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού για το δικτυακό τόπο www.cultureguide.gr, ο οποίος παρέχει ενημέρωση σχετικά με πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς: θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφο, φωτογραφία, λαϊκό πολιτισμό, λογοτεχνία,  πολιτιστική κληρονομιά, κ.ά. 

Ειδική Μνεία δόθηκε σε τρία ακόμα έργα: 
α) στο portal www.shortfilm.gr (Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, t-shOrt) που αφορά τις ταινίες μικρού μήκους και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιστορικά στοιχεία, αρχείο ταινιών, ηλεκτρονική εφημερίδα, γραφεία παραγωγής και εταιρείες διανομής ταινιών, ομάδες συζήτησης, κ.λπ.
β) στον κόμβο ' Πλανήτης Πρέσπα ' ( www.snikolaidou.gr), που αποτελεί τη διαδικτυακή έκδοση ομότιτλου μυθιστορήματος, σε 'υπερλογοτεχνική' σκηνοθεσία και δυνατότητα επιλογής της αναγνωστικής διαδρομής
γ) στο DVD ROM 'H Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη ' (Χρυσάνθη Κοντάκη, Μουσείο Μπενάκη), που περιλαμβάνει ενδεικτικά εκθέματα και συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, τα οποία καταγράφουν το χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου στο θεαματικό πανόραμα της χρονικής του διαδρομής. 

Το Βραβείο Μυθοπλασίας απονεμήθηκε στις ' Συνωμοσίες' της Αnima ppd Interactive, που αποτελεί το πρώτο ελληνικό adventure game με Έλληνες χαρακτήρες και περιλαμβάνει 22 πίστες με βίντεο και 3D γραφικά, 1.400 διαφορετικά textures, περισσότερους από 310 γρίφους, κ.λπ. Ειδική Μνεία δόθηκε στην ψηφιακή 3D εφαρμογή ' L''histoire bleue' της Δανάης Puyguiraud. 

Τέλος, τη διάκριση του Ειδικού Βραβείου Επιτροπής απέσπασαν η ιστοσελίδα ' Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία ' (Μ. Καραθάνος, Ε. Κριθαράς, Γ. Σπανάκος, Κ. Τσιάβου) και ο κόμβος ' Urban Εmotions' (Σχολή Προηγμένης Τεχνολογίας & Νέων Μέσων Αμαρουσίου). 

Τα βραβευμένα έργα θα συμμετάσχουν στο διεθνή διαγωνισμό Μobius 2003, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2003. 

Σημειώνεται πως η επιλογή των έργων έγινε από ειδική επιτροπή, με πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, καθηγητή του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη της επιτροπής ήταν ο κ. Παναγιώτης Κυριακουλάκος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ο κ. Γιάννης Ριζόπουλος (δημοσιογράφος), η κα Πανδώρα Μουρίκη (σκηνοθέτης), ο κ. Χρίστος Σταθακόπουλος (ΕΡΤ), ο κ. Δ. Αντζουλίδης (Finatec A.E.) και ο κ. Γιώργος Χαρβαλιάς (Σχολή Καλών Τεχνών).