PV-INGRID: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για νησιώτικες και απομονωμένες περιοχές της ΕΕ

27.06.2003

Δράσεις με στόχο την ανάλυση και παρουσίαση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εγκατεστημένων κυρίως σε νησιώτικες και απομονωμένες περιοχές της ΕΕ, πραγματοποιεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο πλαίσιο του έργου 'PV-INGRID'.

Το PV-INGRID πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εταιρείες Total Energie και Transenergie από τη Γαλλία και την LIFE από την Ιταλία, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο). Στόχος είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης και της ενημέρωσης για την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η δημιουργία σχημάτων τοπικών επιδοτήσεων για την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΑΠΕ δραστηριοποιείται προς δύο κύριες κατευθύνσεις:

α) Προς την ίδρυση ενός Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Χρηστών Συστημάτων ΑΠΕ και την τοποθέτηση μετρητικών συστημάτων ENERGRID, τα οποία θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας της κάθε εγκατάστασης ΑΠΕ σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Ο δικτυακός τόπος που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό (www.pv-ingrid.org) διαθέτει δύο επίπεδα λειτουργίας: το πρώτο παρέχει στους χρήστες των συστημάτων, σε καθημερινή βάση και από απόσταση, πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση ΑΠΕ, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα οικονομικό-τεχνικά στοιχεία των συστημάτων κ.λπ. Το δεύτερο επίπεδο απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, ενημερώνοντας σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ, το νομικό πλαίσιο και τα συγκεντρωτικά στοιχεία των συστημάτων, καθώς και τους τρόπους εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.

Η συμμετοχή στον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο είναι προς το παρόν δωρεάν, ενώ το κόστος του συστήματος ENERGRID (αγορά καταγραφικού με μόντεμ και λογισμικό) ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, για έναν μικρό αριθμό μετρητικών.

β) Προς την απονομή 'Πράσινου Πιστοποιητικού' που θα επιβραβεύει την ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το πιστοποιητικό θα απονέμεται από το Σύνδεσμο, με βάση την επιτυχία του συνδυασμού παραγωγής και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.