Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στους τελικούς υποψήφιους για τα βραβεία επιστημονικής αριστείας Descartes

16.10.2003

Η μελέτη των τσουνάμι (μεγάλα παλιρροϊκά κύματα) και η προστασία των παράκτιων κοινοτήτων της Ευρώπης είναι το αντικείμενο του έργο'Tsunami assessmentndmitigationtudies- THAMS' , το οποίο αποτελεί την ελληνική παρουσία στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes.

Συντονιστής του έργου είναι ο ερευνητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ συμμετέχουν ερευνητές από την Ιταλία ( University
ofologna), την Τουρκία ( Middle EastTechnicalUniversityinkara ) και την Ιαπωνία (Th ohoku niversityin Sendai).

Στόχος του έργου είναι να καλύψει το έλλειμμα επιστημονικής πληροφόρησης σχετικά με τα
τσουνάμι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όσον αφορά τους μηχανισμούς γένεσης και διάδοσης τους και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ερευνητές εξέτασαν και κατέγραψαν όλα τα προηγούμενα τσουνάμι   που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη από το 17 ο αιώνα. Επιπλέον, ανέπτυξαν νέες μεθόδους για την προσομοίωση των κυμάτων με τεχνικές ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη μέτρηση της έντασης των τσουνάμι (με κλίμακα παρόμοια της κλίμακας Ρίχτερ για τους σεισμούς) και την καταγραφή των κινδύνων για μελλοντικές καταστροφές.

Η τελετή για την απονομή του βραβείου
Descartes θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2003, στη Ρώμη, ενώ θα προηγηθεί σεμινάριο για την κινητικότητα και τη διακρατική επιστημονική σταδιοδρομία. Η κριτική επιτροπή για τα βραβεία περιλαμβάνει εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας, καθώς και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι οκτώ τελικές υποψηφιότητες επιλέχθηκαν από προτάσεις που υπέβαλαν 900 περίπου ερευνητές που συμμετείχαν σε 230 ερευνητικές ομάδες. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση της συμμετοχής των υπό ένταξη χωρών, καθώς και των γυναικών επιστημόνων που είχαν συντονιστικό ρόλο στις δύο από τις οκτώ τελικές υποψηφιότητες.

Εκτός από το έργο για τα τσουνάμι, οι υπόλοιπες υποψηφιότητες αφορούν το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο που παρέχει αυτόνομες υπηρεσίες στους χρήστες του Διαδικτύου, το σχεδιασμό των επόμενης γενιάς φιλικών προς το περιβάλλον αεροσκαφών, τα πρώτα βήματα για ελεγχόμενα 'αυτοσυναρμολογούμενα' μοριακά συστήματα, την αξιοποίηση πολυμερών διόδων φωτοεκπομπής για οθόνες, ένα νέο μοντέλο για την κλόνηση του άξονα της Γης, νέα φάρμακα για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς και θεραπευτικές αγωγές για την πάθηση
Alzheimer.

Σχολιάζοντας τα βραβεία επιστημονικής αριστείας
Descartes, ο Επίτροπος για την Έρευνα Philippe Busquin τόνισε πως οι Ευρωπαίοι επιστήμονες είναι το κλειδί για την επιτυχία της έρευνας στην ΕΕ. Τα βραβεία Descartes αναδεικνύουν τόσο το δυναμισμό και την αφοσίωση αυτών των ερευνητών όσο και την εξαιρετική σημασία της διακρατικής συνεργασίας. http://www.cordis.lu/descartes).