Φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης Μedi@terra 2002

27.06.2003

Μια δημιουργική συνάντηση της τέχνης με την ψηφιακή τεχνολογία φιλοδοξεί να παρουσιάσει το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μedi@terra 2002, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 9 Δεκεμβρίου, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ανατολικού αερολιμένα. Το φεστιβάλ, με θέμα 'Nέες πλατφόρμες', διοργανώνεται από το Kέντρο Tέχνης και Tεχνολογίας 'Φούρνος ',σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μορφωτικών σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, διεθνή γεγονότα σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως net.art, web.art, wap, web theatre, τηλεσυνδιασκέψεις, κ.λπ. θα παρουσιαστούν σε πραγματικό και εικονικό χώρο. Κάποιες ενδεικτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι:

Διαδραστικός κινηματογράφος και εικονικό θέατρο

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται μια νέα πλατφόρμα διαδραστικού κινηματογράφου, όπου ο θεατής γίνεται ταυτόχρονα δημιουργός της ταινίας που παρακολουθεί. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τη ροή συγκεκριμένων έργων, μέσα από εκδηλώσεις για:

  • Διαδραστικό κινηματογράφο (7-9/12, 10:30-14:00 & 16:00-22:00) : τα δεδομένα της ταινίας αποθηκεύονται σε υπολογιστή και αποδίδονται σε ultra high ανάλυση (4ΚΧ4K pixels) μορφής fisheye, ώστε να 'τρέχουν' όπως τα κανονικά φιλμ, 25frames ανά δευτερόλεπτο. Ο θεατής μπαίνει σε ένα θόλο και, ελέγχοντας την κίνηση ενός προβολέα, ενεργοποιεί μια από τις υπάρχουσες στο σκοτάδι σκηνές. Με τον τρόπο αυτό, λειτουργεί ως σκηνοθέτης και προβάλλει την προσωπική του αντίληψη για το έργο. Φέτος, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με το έργο 'Si poteris narrare, licet', του Jean Michele Bruyere, που βασίζεται στον ελληνικό μύθο της Αρτέμιδος.
  • Εικονικό Θέατρο (9/12, 22:00-23:00) : οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να σκηνοθετήσουν την πέμπτη πράξη μιας παράστασης, χρησιμοποιώντας υλικό (videos, animations, web cams, streaming media, κ.λπ.) από τις τέσσερις πρώτες πράξεις που εκτυλίσσονται αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Το 'Theatre Virtual' θα παρουσιαστεί φέτος από την ισπανική θεατρική ομάδα Dogonefff.

Εγκαταστάσεις

  • Bubbles: πρόκειται για μια εγκατάσταση που επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να διαδρούν ταυτόχρονα με εικονικές φυσαλίδες. Το σύνθετο σύστημα και η διαδραστικότητα των σκιών με τις φυσαλίδες, δημιουργούν μη-γραμμικές μουσικές δομές που ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση ενός μίνι συνθεσάιζερ.
  • Τεχνητές οντότητες : έξι έργα τέχνης που μπορούν να είναι διαδραστικά περιβάλλοντα τεχνητής νοημοσύνης, αυτόνομα και εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα καθώς και 'έξυπνοι πράκτορες'.

Επικοινωνιακά Happenings

Swim (7/12, 20:30-21:00): an exercise in remote intimacy. Η εκδήλωση ερευνά τις δυνατότητες και τα προβλήματα μιας στενής σχέσης, που αναπτύσσεται χωρίς συνύπαρξη στον πραγματικό χώρο.

New Mediα (κάθε ημέρα): Η εκδήλωση αφορά την κοινωνική δράση της ανταλλαγής δεδομένων μέσω των επαγγελματικών καρτών. Χρησιμοποιείται μια ομάδα δέκα καρτών, που αποτελούνται από μια μικροταινία (30 mb), αλλάζοντας το περιεχόμενο, την χειρονομία, την αίσθηση του να δίνει κανείς την κάρτα του.

Problemarket.com, Χρηματιστήριο Προβλημάτων (7/12, 21:30): αποτελεί το πρώτο διεθνές χρηματιστήριο στον κόσμο που επιτρέπει στις εταιρείες να εμπορεύονται προβλήματα και να διαπραγματεύονται τις μετοχές τους στην αγορά αξιών. Θα πραγματοποιηθεί ζωντανή παρουσίαση από τους δημιουργούς του.

Προβολές - Έργα εικονικής πραγματικότητας

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα προβληθούν:

  • τέσσερα βίντεο μεγάλου μήκους, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ
  • τέσσερα έργα εικονικής πραγματικότητας, από το Λίβανο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ
  • ψηφιακά video μεγάλου μήκους
  • streaming video, που έχουν αλλάξει τις παραμέτρους για την κινούμενη εικόνα από την παραγωγή στη διανομή

Διεθνές Συνέδριο (7-8/12, 10:30-14:00)

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Medi@terra θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στις 'Νέες πλατφόρμες αντίστασης', με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Βιομηχανία θεάματος και οι νέοι τρόποι παραγωγής και διάδοσης των καλλιτεχνικών έργων
  • Τεχνολογία και νέα συστήματα επικοινωνίας
  • Κοινωνία και νέες πλατφόρμες αντίστασης, όπως διαμορφώνονται μέσα από την τέχνη

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος πανεπιστημιακοί, ερευνητές και καλλιτέχνες, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει τους δημιουργούς του I-Cinema (Jeffry Shaw και Jean Michel Bruyere).

Εργαστήρια - Διαγωνισμοί

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει εργαστήρια όπως: α) Cyberformance Workshop (9/12, 11:00-13:00), που εξετάζει πως μια διαδικτυακή performance μπορεί να αποτελέσει ένα δημιουργικό μέσο και επικοινωνιακό εργαλείο. για το εικονικό θέατρο, τον ψηφιακό κινηματογράφο, κ.λπ. β) Livestream διαδικτυακής τεχνολογίας (8/12, 15:00-20:00), που προσεγγίζει τις σύγχρονες performances από τη σκοπιά της τεχνολογίας της ηλεκτρονικής εικόνας και της τηλεματικής επικοινωνίας.

Τέλος, διάφοροι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Medi@terra, όπως:

  • ΟΚ για SMS: Εάν για την δεκαετία του 60 'σύγχρονη λογοτεχνία' ήταν οι εφημερίδες, κατά τα λεγόμενα του Σαρτρ, σήμερα είναι τα 'μηνύματα' των κινητών. Με αυτή τη λογική, το φεστιβάλ διοργάνωσε διαγωνισμό για εφευρετικά μηνύματα, προωθώντας τη 'λαϊκή τέχνη' των SMS.
  • Έργα video art μεγάλου μήκους , προβάλλοντας τις νέες αισθητικές και οικονομικές βάσεις για τους δημιουργούς του κινηματογράφου και βίντεο.
  • Διαγωνισμός για τεχνητές οντότητες , που επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή του κοινού και ενθαρρύνουν τη συνεχή αλλαγή και εξέλιξη

Η απονομή των βραβείων θα γίνει την Κυριακή 8/12, στις 21:00. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες
Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας 'Φούρνος'
Δάφνη Δραγώνα, Συντονίστρια του Φεστιβάλ Medi@terra
Μαυρομιχάλη 168, 11 472 Αθήνα
Tηλ.: 210 6460748, 6420451
Fax: 210 6470 069
E-mail: daphne@fournos-culture.gr