Μια πρωτότυπη online βάση δεδομένων για ακρωνύμια, συντομογραφίες, αρκτικόλεξα και σύμβολα

06.05.2008

Μια πρωτότπη online βάση δεδομένων όπου καταγράφονται συστηματικά ελληνικά (και ξένα, σχετιζόμενα με τα ελληνικά) ακρωνύμια, συντομογραφίες, αρκτικόλεξα και σύμβολα δημιούργησε η ομάδα βιβλιοθηκονόμων e-scriptorum. Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη στο κοινό μέσω του δικτυακού τόπου www.asas.gr.

Οι επισκέπτες του δικτυακού τόπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Φόρμα Αναζήτησης για να βρουν το λήμμα που τους ενδιαφέρει ή να δουν όλα τα λήμματα κατά κατηγορίες. Επιπλέον, το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων είναι ελεύθερο προς διάθεση μέσω τρίτων.

Το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της βάσης δεδομένων asas.gr είναι η ολοένα αυξανόμενη χρήση των ακρωνυμίων και των συντομογραφιών τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο, για οικονομία χώρου και χρόνου. Επιπλέον, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο χρήσης τους χωρίς τη γνώση της πλήρους ανάπτυξής τους, λόγω της καθιέρωσής τους στη συντομευμένη τους μορφή. Μεγάλος αριθμός συντομογραφιών και ακρωνυμίων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο.

Συνήθως εντοπίζονται τυχαία, μέσα σε ηλεκτρονικά κείμενα και βιβλιογραφίες, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό τους χρονοβόρα διαδικασία, μέσω της οποίας δεν διασφαλίζεται η ποιότητα της ανάκλησης των αποτελεσμάτων, π.χ. υπάρχουν πολλά ακρωνύμια που έχουν περισσότερες από μια επεξηγήσεις, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε χρήστης να χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να διασταυρώσει ποιο είναι το ακρωνύμιο ή η συντομογραφία που αναζητά. Λαμβάνοντας λοιπόν, υπόψη τους όλα τα παραπάνω και με κύριο στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση και τη συστηματική κάλυψη των αναγκών των ερευνητών, όλων των επιστημονικών κλάδων, τα μέλη της ομάδας e-scriptorum δημιούργησαν τη βάση δεδομένων asas.gr.

Κινητήριος μοχλός των εργασιών υπήρξε και συνεχίζει να είναι, η αναζήτηση λημμάτων σε όλο το εύρος των ελληνικών βιβλιογραφικών πηγών, στο σύνολο των επιστημονικών κλάδων και των επαγγελμάτων, είτε πρόκειται για μονογραφίες, είτε για άρθρα. Επίσης, το υλικό συχνά προέρχεται από μέσα που συναντάμε στην καθημερινότητα π.χ. πινακίδες, αφίσες, συσκευασίες κ.ά. Μετά τη συγκέντρωσή του, το υλικό οργανώνεται και επεξεργάζεται, ώσπου να φτάσει στην τελική μορφή παρουσίασης.

Συγκεκριμένα κάθε συντομογραφία, ακρωνύμιο, αρκτικόλεξο ή σύμβολο αποδίδεται με την επεξήγησή του και με μια σειρά θεμάτων, που προσδιορίζουν τον επιστημονικό χώρο στους κόλπους του οποίου αναπτύχθηκε. Παράλληλα, τα εκάστοτε ελληνικά ακρωνύμια συνδέονται με τα αντίστοιχα ξένα, καθώς επίσης και των με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των φορέων από όπου προέρχονται. Τέλος, στην κατηγορία των συμβόλων καταγράφονται σύμβολα που αποδίδονται τόσο με το ελληνικό αλφάβητο, όσο και με το λατινικό ή το αγγλικό, τα οποία έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως.

Η ομάδα e-scriptorum είναι μια ανεξάρτητη ομάδα νέων βιβλιοθηκονόμων, με στόχο την παροχή υπηρεσιών οργάνωσης και ψηφιοποίησης αρχείων και βιβλιοθηκών, αλλά κυρίως την ανάπτυξη ηλεκτρονικών πληροφοριακών εργαλείων. Κύριο μέλημά της είναι η ελευθερία στη διακίνηση - διαχείριση των πληροφοριών καθώς και ο εύκολος, αποτελεσματικός και άμεσος εντοπισμός τους από τους χρήστες.