Στην Ιατρική Κλινική Έρευνα το Αριστείο Μποδοσάκη 2011

03.12.2010

Στους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Μουτσόπουλο και Γεώργιο Χρούσο θα απονεμηθεί από κοινού το Αριστείο Μποδοσάκη 2011. Το Αριστείο, ύψους 150.000 ευρώ, θεσμοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη με σκοπό να αναγνωρίζει και να προβάλλει καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες επιστήμονες που συνέβαλαν καθοριστικά στην προαγωγή του επιστημονικού τους κλάδου με πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο.

Για το 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, επιθυμώντας να προβάλει παραδείγματα ιατρών που έχουν αφιερωθεί στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας ή/και του ασθενή και συγχρόνως επιδίδονται επιτυχώς στην έρευνα, αποφάσισε να απονείμει το 'Αριστείο Μποδοσάκη' στον χώρο της Ιατρικής Κλινικής Έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, το Αριστείο τιμά ιατρούς των οποίων οι ερευνητικές κλινικές δραστηριότητες έχουν συμβάλει σημαντικά στην προαγωγή της γνώσης που οδηγεί σε νέες και βελτιωμένες διαγνωστικές μεθόδους ή/και θεραπευτικές αγωγές.

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος βραβεύεται για τη σημαντική συμβολή του στην κατανόηση της παθογένειας των αυτοάνοσων συστηματικών ρευματικών παθήσεων. Ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος διακρίνεται για τις πρωτοποριακές μελέτες του σχετικά με την παθοφυσιολογία του στρες και τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2011.

Οι Καθηγητές επιλέχθηκαν από Διεθνή Επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων, ορισμένους από τους οποίους έχουν βραβευθεί με το Βραβείο Νόμπελ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απαρτίζεται από τους: Werner Arber (Καθηγητής της Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, Βραβείο Nobel Φυσιολογίας ή Ιατρικής, 1978), Jean - Francois Bach (Καθηγητής της Ανοσολογίας στα Πανεπιστήμια Paris V και VII, Μόνιμος Γενικός Γραμματέας της Γαλλικής Ακαδημίας των Επιστημών), Gϋnter Blobel (Καθηγητής της Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, Βραβείο Nobel Φυσιολογίας ή Ιατρικής, 1999), Harald zur Hausen (Ομότιμος Καθηγητής της Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών των ΗΠΑ, Βραβείο Nobel Φυσιολογίας ή Ιατρικής,2008), Erling Norrby (Καθηγητής της Ιολογίας, Ινστιτούτο Karolinska, τέως Γενικός Γραμματέας της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας), David Nygren (Distinguished Scientist, Lawrence Berkeley National Laboratory. Τακτικό Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών των ΗΠΑ), Αργύρης Ευστρατιάδης (Higgins Emeritus Professor of Genetics and Development Columbia University, New York, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών), Πάνος Α. Λιγομενίδης (Ομότιμος Καθηγητής της Ηλεκτρονικής και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Maryland, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Λεωνίδας Κ. Ρεσβάνης (Καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων ΝΕΣΤΩΡ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) και Λουκάς Χ. Τσούκαλης (Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).