H συγγραφέας Mariana Mazzucato στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου της "Το επιχειρηματικό κράτος"

Εκδήλωση των Εκδόσεων Κριτική και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στις 19 Μαΐου στην Αθήνα
16.05.2016

Η συγγραφέας και καθηγήτρια οικονομικών Mariana Mazzucato θα βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου της "Το επιχειρηματικό κράτος – Ανατρέποντας μύθους" σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 19 Μαΐου (19.30) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Κριτική και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT). 

Τη Μariana Mazzucato (Πανεπιστήμιο Sussex), η οποία θα είναι η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, θα προσφωνήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, επίσης, η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ο Κωστής Βαΐτσος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής τεχνολογικής, οικονομικής και βιομηχανικής στρατηγικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το βιβλίο της Mariana Mazzucato "Το επιχειρηματικό κράτος", επιλέχθηκε από τους Financial Times ως ένα από τα βιβλία της χρονιάς για το 2013 και αποτελεί σημείο αναφοράς στη διεθνή συζήτηση για τη σχέση του κράτους με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καταρρίπτοντας τους κυριότερους μύθους σχετικά με τον ρόλο του κράτους.

1ος  μύθος: Tο Κράτος δεν μπορεί να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο του επιχειρηματία, γιατί δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Αναλαμβάνει δράση μόνο όταν η αγορά αποτυγχάνει.
2ος μύθος: Tο Κράτος δεν πρέπει να κάνει παραγωγικές επενδύσεις, γιατί εκτοπίζει μ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδιώτες επενδυτές (crowding out).
3ος μύθος: Tο Κράτος δεν καινοτομεί, απλώς επεμβαίνει διορθωτικά στην οικονομική λειτουργία. Και φυσικά διαχέει στο κοινωνικό σύνολο ⎼μέσω αναδιανεμητικών πρακτικών που εφαρμόζει⎼ τα οφέλη που έχουν παραχθεί ιδιωτικά.

Η καθηγήτρια Mariana Mazzucato ανατρέπει αυτούς τους μύθους και αναλύει με ενάργεια τη θέση της: Το Κράτος καινοτομεί, επενδύοντας σε τομείς ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου που οι ιδιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Η δημόσια επένδυση παρακινεί και ενισχύει την αντίστοιχη ιδιωτική στους τομείς της Ανώτατης Παιδείας, της Έρευνας, της Ανάπτυξης και της Τεχνολογίας (Πληροφορική, Διαδίκτυο, Ενέργεια), μεταφέροντας την εμπεδωμένη γνώση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο Κράτος, λοιπόν, αναγνωρίζεται ο κυρίαρχος ρόλος του μοχλού μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Ουσιαστικά, μέσα από το βιβλίο καταρρίπτεται ο μύθος του κράτους ως γραφειοκρατικού μηχανισμού, που δρα αποκλειστικά "διορθωτικά" στις οικονομικές κρίσεις, παραχωρώντας τα ηνία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον ιδιωτικό παράγοντα. Με πειστικά επιχειρήματα και μελέτες περίπτωσης, η συγγραφέας υποστηρίζει πως είναι δυνατή η συμβίωση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με το κράτος να μην επωμίζεται απλώς το ρίσκο της καινοτομίας, αλλά και να δρέπει τα οφέλη της, καθιστώντας την ανάπτυξη πιο "έξυπνη", αλλά και κοινωνικά επωφελή.  

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Γιάννης Καλογήρου, που έχει προλογίσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου, "Όταν το Κράτος οργανώνεται αποτελεσματικά, το χέρι του είναι σταθερό, παρέχοντας το όραμα και δίνοντας τη δυναμική ώθηση για να συμβούν πράγματα […]. Τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στην ενίσχυση της τόλμης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και αυτό απαιτεί να μην αντιλαμβανόμαστε το Κράτος  ως έναν απλό "φορέα διευκόλυνσης"  της οικονομικής μεγέθυνσης. Είναι ένας βασικός εταίρος του ιδιωτικού τομέα – και πολλές φορές είναι ο πιο τολμηρός, αυτός που εκουσίως αναλαμβάνει εκείνους τους κινδύνους τους οποίους η επιχείρηση δεν θα αναλάμβανε".

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Η Mariana Mazzucato θα μιλήσει στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Οι υπόλοιποι ομιλητές θα μιλήσουν στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.ekt.gr/el/events/19849.

H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Mariana Mazzucato είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, όπου κατέχει την έδρα RM Phillis στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική (Science and Technology Policy). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη σχέση μεταξύ χρηματοοικονομικών αγορών, καινοτομίας και οικονομικής μεγέθυνσης. Το 2013 το βιβλίο "Το Επιχειρηματικό Κράτος"  ήταν στον κατάλογο των Financial Times με τα βιβλία της χρονιάς και έχει ήδη μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. H M. Μazzucato παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες διεθνώς, για χάραξη πολιτικής για καινοτόμο ανάπτυξη, και είναι, μεταξύ άλλων, μέλος του Συμβουλίου του World Economic Forum στα Οικονομικά της Καινοτομίας, της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καινοτομία στην Ανάπτυξη (RISE).
Το 2014 της απονεμήθηκε το βραβείο New Statesman SPERI στην πολιτική οικονομία, το 2015 απέσπασε το βραβείο Hans-Matthöfer για το καλύτερο βιβλίο στα οικονομικά, ενώ το 2013 το αμερικανικό περιοδικό New Republic την κατέταξε στους τρεις σημαντικότερους στοχαστές για την καινοτομία. Το διάστημα 2009-2012 ήταν συντονίστρια του ευρωπαϊκού έργου FINNOV (Finance, Innovation & Growth) που χρηματοδοτούνταν από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα. Σήμερα συμμετέχει στα ερευνητικά έργα ISIGrowth (Innovation-fuelled, Sustainable, Inclusive Growth) και DOLFINS (Distributed Global Financial Systems for Society) με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Επίσης, συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά έργα που της έχουν ανατεθεί από φορείς, όπως η NASA και το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βραζιλίας.
Περισσότερες πληροφορίες για την συγγραφέα και το έργο της μπορείτε να βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα.  Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Κριτική

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
http://www.ekt.gr | http://web.ekt.gr

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως εθνική υποδομή, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του συνόλου της ελληνικής επιστημονικής, ερευνητικής και πολιτιστικής παραγωγής (περιεχόμενο και δεδομένα) και τη διάχυσή της, εντός και εκτός της χώρας. Παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας & καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και παράγει στατιστικές & δείκτες για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα. 

Το ΕΚΤ αναπτύσσει και λειτουργεί ηλεκτρονική υποδομή, με υψηλή επενδεδυμένη αξία και διαδικασίες, που εξυπηρετεί εθνικούς ρόλους, παρέχει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενισχύει την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και διασφαλίζει πρόσβαση στους χρήστες από οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Με εκτεταμένο δίκτυο εγκαθιδρυμένων συνεργασιών με διεθνείς φορείς και με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου στην Ελλάδα, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, και με προσανατολισμό προς την κοινωνία, το ΕΚΤ διακρίνεται για την εξωστρέφεια, τη συνέπεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του.