Ψηφιακή συνεργασία και λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον 1ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon

Το Antivirus Crowdhackathon, ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της παvδημίας, θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε 2 εβδομάδες.

Καινοτόμες εφαρμογές που παρέχουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, διακρίθηκαν στον 1ο κύκλο του απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας Antivirus Crowdhackathon, ο οποίος διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 70 ομάδες και 250 διαγωνιζόμενοι, ενώ την Κυριακή 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 5 ωρών οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον 1ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon.

Το ΕΚΤ, ένας οργανισμός που προωθεί τη γνώση, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υποστηρίζει όλους τους κύκλους του μαραθωνίου, στο πλαίσιο των δράσεων του ως ο ελληνικός κόμβος του ΕΙΤ Health, ως εταίρος του έργου STARTUP3, και ως συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas και της πρωτοβουλίας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας. Ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας στο ΕΚΤ, συμμετείχε ως μέντορας υποστηρίζοντας περισσότερες από 5 ομάδες με mentoring, ενώ επίσης ενημέρωνε όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία, μεθοδολογίες για καινοτομία στον ιατρικό κλάδο αλλά και για τεχνολογικές βελτιώσεις .

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το επίπεδο των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν είναι αρκετά υψηλό και οι ομάδες και εταιρείες του 1ου κύκλου θα συνεχίσουν και στον 2ο κύκλο με άμεσο στόχο την εξέλιξη και την ωρίμανση της ιδέας τους σε επίπεδο Proof of Concept (PoC). Δείτε το βίντεο με τις παρουσιάσεις εδώ.

Η επιτροπή αξιολόγησης αφού παρακολούθησε όλες τις παρουσιάσεις προχώρησε στην αξιολόγηση των εφαρμογών με διαδικτυακή εφαρμογή και στην επιλογή επτά (7) ομάδων-εταιριών που ξεχώρισαν σε αυτό τον κύκλο για την ιδέα τους και την υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, η επιτροπή αξιολόγησης προχώρησε στη δημιουργία τριών (3) κατηγοριών ώς εξής:

Κατηγορία 1η: PoC Ready

Οι εφαρμογές που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την ιδέα τους σε επίπεδο Proof-of-Concept (PoC), δηλαδή σε ένα πρώτο πιλοτικό στάδιο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του Antivirus Crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες:

Inertia: υλοποίηση πλατφόρμας τακτικής καταγραφής κατάστασης υγείας από το σπίτι, με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ιατρικού προσωπικού και αναγνώρισης των σοβαρότερων περιπτώσεων μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Ικέσιος: πλατφόρμα ευαισθητοποίησης της κοινότητας, αφιερωμένη στη συλλογή, την ανταλλαγή και τη στατιστική ανάλυση των πληροφοριών που προέρχονται από πολίτες σχετικά με την εξάπλωση της νόσου COVID-19.

Panwise: community driven delivery υπηρεσία που εστιάζεται στην παροχή πρόσβασης στα προϊόντα πρώτης ανάγκης - παντοπωλεία και φαρμακευτικά προϊόντα - για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν ποτέ το σπίτι τους. Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να καταστεί η εφαρμογή αυτή όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη σε όλα τα μέρη του πληθυσμού.

Anti.o: πλατφόρμα η οποία παρέχει 3 υπηρεσίες για το κορονοϊό: ειδοποιήσεις σχετιζόμενες με τον κορονοϊό, ενημέρωση, τηλε-εκπαίδευση για σχολεία.

Come Together: δυνατότητα παροχής πιστοποιητικών ανοσίας με χρήση τεχνολογιών Blockchain, για επιστροφή των πολιτών στην πλήρη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα με ασφάλεια και με προστασία προσωπικών δεδομένων

Κατηγορία 2η: Roll-out Ready

Η κατηγορία αφορά "ώριμες" ομάδες και εταιρείες των οποίων οι εφαρμογές μπορούν να μπουν ή/και έχουν μπει ήδη σε άμεση παραγωγική υλοποίηση (Roll-out). Επιλέχθηκαν οι ομάδες-εταιρίες που αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωμένη παραγωγική εφαρμογή και μπορούν να δώσουν τη λύση τους για άμεση αξιοποίηση σε φορείς, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να υπάρχουν τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα (quick wins) για την οικονομία και την κοινωνία με την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων του Αntivirus Crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες - εταιρείες:

iSprinters: η λύση #HealthentiaForCovid είναι εφαρμογή #selfAssessment & #SymptomTracker που βοηθάει τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να παρακολουθήσουν συμπτώματα του ιού, ενώ υπάρχει και πλατφόρμα διαχείρισης που δείχνει την κατανομή τους ανά περιοχή και εντοπίζει τον πληθυσμό με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης.

Orderstate: πλατφόρμα παρακολούθησης αποστολής παραγγελιών με ενημέρωση προβλεπόμενου χρόνου παράδοσης, δυνατότητα επικοινωνίας και καταχώρησης ειδικών παρατηρήσεων σχετικά με τον τρόπο παραλαβής και επιβεβαίωση από τον τελικό παραλήπτη.

Κατηγορία 3η: Ready to fast-track

Διακρίθηκαν δύο (2) ακόμα ομάδες, τις οποίες επέλεξαν συνεργαζόμενοι φορείς για να τις υποστηρίξουν, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα την ιδέα τους και να την εξελίξουν (fast-track). Παράλληλα, αυτές οι ομάδες θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του Antivirus Crowdhackathon.

Omnis: υλοποίηση πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης για ενδεχόμενη νόσηση από κορονοϊό, μέσω καταγραφής συμπτωμάτων και επεξεργασίας βιομετρικών χαρακτηριστικών όπως η θερμοκρασία του σώματος.

Covilisation: υλοποίηση εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που αποσκοπεί στην ιχνηλάτηση επαφών με COVID-19 μέσω GPS positioning και μέσω πληροφοριών που θα έχει δώσει ο ίδιος ο χρήστης για τις επαφές του και ιδιαίτερα για αυτές που έρχεται σε κοντινή σωματική επαφή μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων εβδομάδων.

Το Antivirus Crowdhackathon, που πραγματοποιείταιι με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της Crowdpolicy, εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και με τη βοήθεια συνεργατικών εργαλείων. Ο μαραθώνιος καινοτομίας θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε 2 εβδομάδες.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αρκετοί Δήμοι, καθώς και πάνω από 30 δημόσιοι φορείς και εταιρίες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Crowdpolicy, Περιφέρεια Αττικής