Το ΕΚΤ στηρίζει τον πρώτο απομακρυσμένο μαραθώνιο καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία, που απαντούν στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Νέοι με καινοτόμες ιδέες, ομάδες επαγγελματιών ή και ερασιτεχνών, ακαδημαϊκά-ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες καλούνται να λάβουν μέρος στον πρώτο απομακρυσμένο (remote) μαραθώνιο καινοτομίας Antivirus Crowdhackathon, με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. O μαραθώνιος διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημόσιων οργανισμών, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), και παραγωγικών & συλλογικών φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας για να δώσουν χρήσιμα αποτελέσματα στα άμεσα προβλήματα και στις ανάγκες που θα τεθούν από φορείς αλλά και πολίτες:

  • δίνοντας προτάσεις για επίλυση θεμάτων ή προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, στον χώρο της υγείας, της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και ευρύτερα της κοινωνίας μέσα από δημόσια υποβολή θεμάτων προς επίλυση - διαβούλευση
  • αναπτύσσοντας πρωτότυπες μεθοδολογίες και εφαρμογές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα
  • υποστηρίζοντας αυτή την προσπάθεια (μέντορες, χορηγοί, υποστηρικτές, δημόσιοι οργανισμοί, εταιρείες, συλλογικοί φορείς.

Ενδεικτικές εφαρμογές και αποτελέσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον μαραθώνιο καινοτομίας είναι: Εφαρμογές πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού, Ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας, Μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης ερευνών για την υγεία, Εφαρμογές εξυπηρέτησης ασθενών, Εφαρμογές για επιχειρήσεις, remote working και συνεργασία, Ανάπτυξη πλατφορμών e-learning για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Το ΕΚΤ, ένας οργανισμός που προωθεί τη γνώση, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υποστηρίζει τον μαραθώνιο, στο πλαίσιο των δράσεων του ως ο ελληνικός κόμβος του ΕΙΤ Health, ως εταίρος του έργου STARTUP3, και ως συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas και της πρωτοβουλίας Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας. Επίσης, ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας, θα συμμετέχει ως μέντορας στις θεματικές ενότητες: Τεχνολογία - Ανάπτυξη, Διαχείριση έργων, Παρουσίαση της ιδέας/εφαρμογής για λήψη χρηματοδότησης/στήριξης από ευρωπαϊκά προγράμματα/έργα.

Ο πρώτος κύκλος, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Απριλίου 2020, ενώ ο Μαραθώνιος θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με στόχο να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, αλλά και για να διευκολύνει τη δικτύωση τους με το παγκόσμιο ρεύμα καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνάντηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom με μεγάλη συμμετοχή. Την Κυριακή 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος από μια σειρά μίνι τελικών όπου θα παρουσιαστούν οι ιδέες, και ο ίδιος εβδομαδιαίος κύκλος θα επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες.

Ο μαραθώνιος διοργανώνεται με την τεχνική υποστήριξη της Crowdpolicy καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων. Ο κώδικας των εφαρμογών του Antivirus Crowdhackathon θα είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο github με ανοικτή άδεια.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε στους επόμενους κύκλους του Antivirus crowdhackathon εδώ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Crowdpolicy, Περιφέρεια Αττικής