GRBossible 2019: Σημείο συνάντησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ιδεών για τη βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη

Το ΕΚΤ, ως εταίρος του Enterprise Europe Network, παρουσίασε τις δράσεις του για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία διαμοιρασμού και την κυκλική οικονομία στο πάνελ με θέμα «Το παραγωγικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας vs το συμβατικό γραμμικό μοντέλο».

Για μια ακόμη χρονιά το φεστιβάλ GRBossible 2019 που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα αποτέλεσε σημείο συνάντησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις δίνοντάς την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν νεοφυείς επιχειρήσεις στον εκθεσιακό χώρο, να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν ενεργά στα βιωματικά workshops επιχειρηματικότητας και σε ατομικές συνεδρίες business mentoring σχετικά με την αποτελεσματική οργάνωση μιας επιχείρησης και να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον συνέδριο με θέμα: «Επιχειρηματική αειφορία». Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο το οποίο και υποστήριξε ως Community Supporter.

Η επιχειρηματική αειφορία, ως μια νέα κουλτούρα που καθορίζει τις σύγχρονες επιχειρηματικές δράσεις και τάσεις παγκοσμίως, αλλά και η διερεύνηση των ευκαιριών, των δυνατοτήτων και των απειλών, για τη γέννηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας, που αναδεικνύονται μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας απασχόλησαν το φετινό GRBossible. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Η Βαρβάρα Βασιλάκη, Σύμβουλος Καινοτομίας ΕΚΤ. συμμετείχε στο πρώτο πάνελ  με θέμα «Το παραγωγικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας vs το συμβατικό γραμμικό μοντέλο» μαζί με την  Σουζάνα Λασκαρίδη, founder, Bluecycle, την Βη Μπουγάνη, CEO, co-founder, Sustainable Food Movement Greece, και founder, Foodity, και συντονίστρια τη Χριστιάνα Πειρασμάκη, MBA, αντιπρόεδρο Δ.Σ. ECOCITY, η οποία επεσήμανε την ανάγκη της εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας και τη σημαντική συμβολή της νεότερης γενιάς, μια και οι νέοι εισάγουν και εδραιώνουν τις αλλαγές.

Η Βαρβάρα Βασιλάκη παρουσίασε τις δράσεις του ΕΚΤ για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία διαμοιρασμού και την κυκλική οικονομία, μια και το ίδιο αποτελεί γέφυρα μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας (συμπεριλαμβανομένων και των νεοφυών επιχειρήσεων). Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το ΕΚΤ στηρίζει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην κυκλική οικονομία και παρουσιάστηκαν οι σχετικές του δράσεις και υπηρεσίες ως προς τις επιχειρήσεις.

Παρουσιάστηκε επίσης, το έργο BeShared: Embracing Innovation and Interconnection in the Sharing Economy, έργο για την οικονομία διαμοιρασμού που υλοποιείται από το ΕΚΤ, ως εταίρος του Enterprise Europe Network, και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME. Το έργο επικεντρώνεται στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πρωτοβουλιών της οικονομίας διαμοιρασμού και επιχειρεί να συνδέσει καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα με τις κυριότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την οικονομία διαμοιρασμού για να εμπορευματοποιήσουν νέα προϊόντα ή να καινοτομήσουν σε υπάρχοντα.

Η Β. Βασιλάκη αναφέρθηκε επίσης, σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως ο Ορίζοντας 2020. Τόνισε τέλος ότι οι επιχειρήσεις δύνανται να γίνουν πιο κυκλικές και να εξετάσουν τα οφέλη ενός κυκλικού επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο εκτός από τη στενή περιβαλλοντική έννοια, μπορεί να έχει και οικονομικό όφελος για τις ίδιες, ένα επιπλέον κίνητρο για αυτή τη μετάβαση. 

Με τη σειρά της, η Σουζάνα Λασκαρίδη τόνισε τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στην παραγωγική δραστηριότητα, κάτι που εφαρμόζεται με το project Blue Cycle, ένα πρόγραμμα γαλάζιας οικονομίας  που δημιουργεί έναν νέο κύκλο για τα πλαστικά είδη τα οποία χρησιμοποιούνται στην αλιεία και τη ναυτιλία.

Τέλος, η Βη Μπουγάνη ανέπτυξε την έννοια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως αξιακής βάσης για την κυκλική οικονομία, καθώς και την ανάγκη για αλλαγή της νοοτροπίας και μεταφορά των προσωπικών αξιών μας στη βάση της προσφοράς στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Τα υπόλοιπα πάνελ της 1ης ημέρας είχαν θέματα "Sharing Economy" και "Κυκλική Οικονομία και θέσεις εργασίας: Ευκαιρία ή απειλές;". Η 2η ημέρα περιλάμβανε πάνελ ομιλητών σχετικά με την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, την επιχειρηματική αειφορία και τα νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας και κατανάλωσης. 

Την 2η ημέρα του φεστιβάλ έγινε επίσης τελετή απονομής τιμητικών διακρίσεων και βραβείων.

Οι τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν είναι οι εξής:

1. Skywalker – Επιχειρηματικότητα, στον Νίκο Χήτο, πρόεδρο της Χήτος ΑΕΒΕ, για το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι».
2. Skywalker – Νεοφυής Επιχειρηματικότητα, στον Αργύρη Τζικόπουλο, γενικό διευθυντή του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.
3. Αποτελεσματική Δράση για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, στον Όμιλο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που αποτελεί το μεγαλύτερο σωματείο στην Ελλάδα στον τομέα του επιχειρείν.
4. Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, στο Youth Entrepreneurship Club, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει νέους ώστε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματική δραστηριότητα.
5. Αξιοποίηση της Ελληνικής Επιχειρηματικής Τεχνογνωσίας, στους Μύλους Λούλη για την Ελληνική Σχολή Αρτοποιίας.

Επιπλέον απονεμήθηκαν:

• To αργυρό βραβείο Καινοτομίας, στην εταιρία HR Kit.
• Το χάλκινο βραβείο Καινοτομίας, στην εταιρία Βοοmbam.
• Το αργυρό βραβείο Περιβάλλοντος, στην εταιρία Βοοmbam.

Επίσης, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε και μια σειρά από workshops επιχειρηματικότητας, τα οποία συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.