Επιτυχημένο εργαστήριο του ΕΚΤ για την Οικονομία Διαμοιρασμού στο StartupNow Forum

Στο εργαστήριο μεταφέρθηκαν παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων και πρωτοβουλιών της Οικονομίας Διαμοιρασμού που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο καλύπτουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες αλλά είναι και επιχειρηματικά βιώσιμα.

Μεγάλη επιτυχία είχε το θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Doing business in the Sharing and Collaborative Economy» που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο StartupNow Forum, στις 24 Οκτωβρίου 2019. Στο εργαστήριο μεταφέρθηκαν παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων και πρωτοβουλιών της Οικονομίας Διαμοιρασμού που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο καλύπτουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες αλλά είναι και επιχειρηματικά βιώσιμα.

Στο εργαστήριο καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων: η ιστορία ενός σύγχρονου αγροτικού συνεταιρισμού, ένα πρωτότυπο συνεργατικό εγχείρημα στην καρδιά της Αθήνας και ένα κίνημα για τον περιορισμό της σπατάλης φαγητού. 

Προηγήθηκαν σύντομες παρουσιάσεις από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΕΚΤ. Η Βαρβάρα Βασιλάκη παρουσίασε το έργο BeShared, το οποίο υλοποιεί το ΕΚΤ ως εταίρος του Enterprise Europe Network. Ο Γιώργος Μέγας επέλεξε να παρουσιάσει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών της οικονομίας διαμοιρασμού, που έλαβαν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το SME Instrument. Τέλος, ο Άγγελος Αγγελίδης παρουσίασε το έργο του ΕΚΤ για την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Enterprise Europe Network.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με εκπροσώπους επιχειρήσεων και εγχειρημάτων της Οικονομίας Διαμοιρασμού. «Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στους ανθρώπους» είπε ο Χρήστος Σταμάτης παρουσιάζοντας την ιστορία του συνεταιρισμού Stevia Hellas. «Εξήντα εταίροι ξεκίνησαν μια γνήσια συνεταιριστική επιχείρηση με ίσα μερίδια και συνεργατική μορφή παραγωγής. Κανένα εγχείρημα δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με κοινωνικά κριτήρια. Καταλυτικό ρόλο παίζει το timing, για να είναι επιχειρηματικά βιώσιμο ένα εγχείρημα απαιτείται να είναι ώριμη η αγορά για να το υποδεχθεί» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Η Vee Bougani, με τη σειρά της, μίλησε για το Sustainable Food Movement, το κίνημα που θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την κατασπατάληση φαγητού, αλλά και για την εφαρμογή Foodity η οποία συνδέεται με τους σκοπούς του κινήματος. Σήμερα, η εφαρμογή χρησιμοποιείται από δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα και το φαγητό που περισσεύει καθημερινά μετατρέπεται σε γεύματα για το προσωπικό εταιρειών. Όπως είπε, «ενώ στην αρχή είχαμε επιλέξει το επιχειρηματικό μοντέλο B2C, δηλαδή τη διάδραση μιας επιχείρησης απευθείας με τον τελικό αποδέκτη της υπηρεσίας, μετά από καλύτερη μελέτη της αγοράς προτιμήθηκε η λύση B2B».

Το Impact Hub είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια ως ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος συνύπαρξης επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Από τη συνύπαρξη σε έναν χώρο εργασίας μπορεί να προκύψει ανταλλαγή γνώσης και αυτό ήταν το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση. Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Κοκκινάκης, ο κοινός αυτός χώρος εργασίας λειτουργεί στην πράξη σαν χώρος ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του χώρου έχουν αποτιμήσει πόσες ώρες σε ετήσια βάση αφιερώνει το ένα μέλος στο άλλο.

Το Impact Hub Athens συμμετέχει επίσης ως διαχειριστής στο πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Βασικοί άξονες είναι ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, ενώ το επιχειρηματικό σχήμα παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον: ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί το κτίριο και την αξιοποίησή του αναλαμβάνει μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Το όραμα είναι «η αγορά να αποτελέσει έναν μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, συνεργατικού πνεύματος και συνδημιουργίας σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας».

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις δύο ακόμα επιχειρήσεων. Ο Σταύρος Καραγιάννης παρουσίασε την πλατφόρμα για αγοραπωλησία μεταχειρισμένων αντικειμένων pouliseto.gr, η οποία επενδύει στην ασφάλεια των συναλλαγών, και κατά τη μεταφορά των ειδών, αποτελώντας ένα σύγχρονο marketplace.

Για τη νεοφυή επιχείρηση Carma Share μίλησε η Ιωάννα Χατζηνταβίδου. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων και η είσοδός της στην αγορά υποστηρίζεται από στρατηγική συνεργασία με ασφαλιστική εταιρεία.

Την επιτυχία του εργαστηρίου υπογραμμίζει το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν η συζήτηση να συνεχιστεί σε νέα εκδήλωση, στις 19 Νοεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι το EKT υποστήριξε το StartupNow Forum 2019 ως Community Partner.

Το ΕΚΤ ως εταίρος του Enterprise Europe Network υλοποιεί το έργο BeShared: Embracing Innovation and Interconnection in the Sharing Economy, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME. Το έργο επικεντρώνεται στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πρωτοβουλιών της οικονομίας διαμοιρασμού και επιχειρεί να συνδέσει καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα με τις κυριότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την οικονομία διαμοιρασμού για να εμπορευματοποιήσουν νέα προϊόντα ή να καινοτομήσουν σε υπάρχοντα. 

Μάθετε Περισσότερα