Ο Μάουρο Φεράρι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Ο καθηγητής Μ. Φεράρι έχει διακεκριμένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες επί πολλά έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε σε πολλούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η μηχανική, η ιατρική και η βιολογία, και πρωτοστάτησε στον τομέα της νανοϊατρικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον διορισμό του καθηγητή Μάουρο Φεράρι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC). Ο καθηγητής Μ. Φεράρι θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2020, καθώς τότε λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου καθηγητή Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν. Ο Μ. Φεράρι αναλαμβάνει το ΕRC, το οποίο είναι αρμόδιο για τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας αιχμής που διεξάγεται με πρωτοβουλία των ίδιων των ερευνητών στην Ευρώπη, σε μια κρίσιμη στιγμή.

Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή έχει προτείνει το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Το πρόγραμμα διασφαλίζει την ανεξαρτησία του ΕRC υπό τη διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και του επιτρέπει να εστιάζεται αποκλειστικά στην επιστημονική αριστεία. Η Επιτροπή έχει προτείνει σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το ERC από 13,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020 σε 16,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Ο Κάρλος Μοέδας, επίτροπος αρμόδιος για θέματα έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας, δήλωσε: «Το ΕRC φημίζεται παγκοσμίως για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων αριστείας με κίνητρο την περιέργεια. Ο καθηγητής Μάουρο Φεράρι είναι καταξιωμένος διεθνώς για την εξαιρετική διεπιστημονική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του. Με την αντίληψή του για την κοινωνική αξία της επιστήμης, την ισχυρή ηγετική του ικανότητα και τις εξαιρετικές επικοινωνιακές του δεξιότητες, ο καθηγητής Φεράρι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εκτοξεύσει το ΕRC και την ευρωπαϊκή επιστήμη σε νέα ύψη. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον πρόεδρο Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν, ο οποίος αύξησε το κύρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας». 

Ο καθηγητής Φεράρι πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου που έχω επιλεγεί να υπηρετήσω, ως ο επόμενος πρόεδρος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να τεθώ επικεφαλής αυτού του μοναδικού εγχειρήματος καθώς προετοιμάζουμε το έδαφος για το νέο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη».

Ο καθηγητής Φεράρι έχει διακεκριμένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες επί πολλά έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε σε πολλούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η μηχανική, η ιατρική και η βιολογία, και πρωτοστάτησε στον τομέα της νανοϊατρικής.

Διαδικασία επιλογής

Στην πρόσκληση της επιτροπής αναζήτησης για υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2018, ανταποκρίθηκαν πάνω από 50 υποψήφιοι υψηλού επιπέδου. Μετά από διαδικασία αξιολόγησης και συνεντεύξεις με τους πλέον υποσχόμενους υποψηφίους, η επιτροπή αναζήτησης παρουσίασε κατάλογο των τριών καταλληλότερων υποψηφίων στον Επίτροπο Μοέδας. Οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC, το οποίο ενέκρινε επίσης τον διορισμό του καθηγητή Φεράρι. Ο καθηγητής Φεράρι διορίζεται από την Επιτροπή για θητεία 4 ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας συστάθηκε από την ΕΕ το 2007. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Κάθε χρόνο επιλέγει και χρηματοδοτεί τους άριστους, δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση έργων στην Ευρώπη. Από το 2007, περίπου 9.000 έργα έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση μέσω γενικών διαγωνισμών και πάνω από 110.000 άρθρα που αναφέρουν τη στήριξη του ERC έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Οι αποδέκτες επιχορήγησης του ΕΣΕ έχουν λάβει βραβεία υψηλού κύρους, μεταξύ των οποίων 6 βραβεία Νόμπελ, 4 Μετάλλια Φιλντς και 5 βραβεία Βολφ.

Το ERC έχει ήδη δώσει στους ερευνητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα πλέον υποσχόμενα πεδία της επιστήμης αιχμής που οδηγούν σε επιστημονικά επιτεύγματα, όπως η πρώτη εικόνα μαύρης οπήςσημαντική πρόοδος στην έρευνα για τον καρκίνο ή ο έγκαιρος εντοπισμός κενών ασφαλείας σε επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο πρόεδρος είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και προεδρεύει του Επιστημονικού Συμβουλίου, του διοικητικού οργάνου του ERC. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, καθορίζει τη στρατηγική και τη μεθοδολογία της επιστημονικής χρηματοδότησης του ERC.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή