Η επικοινωνία της επιστήμης στο επίκεντρο μιας νέας σειράς ομιλιών από τον «Δημόκριτο»

Ερευνητές του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" παρουσιάζουν στο κοινό τις τελευταίες εξελίξεις σε επίκαιρα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα. Η 2η ομιλία "Τεχνητή νοημοσύνη: Μύθος, επανάσταση, απειλή ή ελπίδα;" πραγματοποιείται στις 4 Μαρτίου.

Με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνίας της επιστήμης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» παρουσιάζει μια νέα σειρά εκλαϊκευμένων ομιλιών που αποσκοπούν να προσφέρουν αξιόπιστες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τόσο την ερευνητική κοινότητα όσο και την κοινή γνώμη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το θέμα της δεύτερης ομιλίας η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 6 μ.μ στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' & Νεαπόλεως 27, Αγία Παρασκευή Αττικής).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να μας εντυπωσιάσει με σύγχρονους φόβους και όνειρα, να μας κατακεραυνώσει και συναρπάσει με όρους όπως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Βαθιά Μάθηση και η Ρομποτική. Τι είναι όμως τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη; Πού εμφανίζεται στη σύγχρονη καθημερινότητα και μέχρι πού ανιχνεύουμε τα όριά της; Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή, την εργασία, την κοινωνία; Κι εμείς, ως καθημερινοί άνθρωποι, σε διαφόρους ρόλους και θέσεις, πώς μπορούμε να συμμετέχουμε και να διαμορφώσουμε το αύριο της; Είναι τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη ευλογία ή απειλή; Γιατί πίσω από αυτήν την σημαντική ευθύνη και – συνάμα – ιδιάζουσα ευκαιρία, βρίσκεται ο άνθρωπος; Σε αυτά και σε άλλα ακόμη πολλά ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις ο Δρ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος στη διάλεξή του με θέμα: «Τεχνητή νοημοσύνη: Μύθος, επανάσταση, απειλή ή ελπίδα;»

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου που περιλάμβάνει συνολικά 5 διαλέξεις και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, έμπειροι ερευνητές του "Δημόκριτου" παρουσιάζουν στο κοινό τις τελευταίες εξελίξεις σε επίκαιρα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες θεραπείες του καρκίνου, οι ήπιες μορφές ενέργειας, η εξερεύνηση του διαστήματος, τα νέα βιο-πλαστικά, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής, οι νέες ανακαλύψεις της αστροφυσικής κ.ά. Μετά από κάθε ομιλία προσφέρονται αναψυκτικά στο φουαγιέ, δίνοντας την ευκαιρία για επιπλέον εποικοδομητική συζήτηση και ελεύθερο διάλογο.

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, στις 6 μ.μ., ο Δρ. Δρακούλης Γιαννουκάκος θα μιλήσει στο κοινό για τη μάστιγα του καρκίνου και θα παρουσιάσει ορισμένες νέες θεραπείες καταπολέμησης του, σε μία ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Τι εντέλει είναι ο καρκίνος, που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται;». Την Παρασκευή 7 Μαΐου 2019, στις 6 μ.μ.,  θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Δρ. Βασίλη Μπελεσιώτη με θέμα «Ενέργεια, περιβάλλον, νερό: το κρίσιμο τρίπτυχο του 21ου αιώνα», ενώ τον Ιούνιο του 2019, θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη διάλεξη με θέμα την ανθρώπινη γήρανση. Η πρώτη διάλεξη αυτού του κύκλου ομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου και είχε θέμα "Αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία" (ομιλητής: Δρ Κώστας Ελευθεριάδης).

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος ομιλιών, ο οποίος θα περιλαμβάνει ομιλίες για τους κβαντομηχανικούς υπολογιστές, τη κλιματική αλλαγή, τη νανοτεχνολογία, κ.ά.

Η συμμετοχή στις ομιλίες, καθώς και η στάθμευση στον χώρου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και δήλωση συμμετοχής (απαραίτητη) επισκεφθείτε το σύστημα κρατήσεων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος"