O ιστορικός P. Fridenson μιλάει για την εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τον ρόλο των πολυεθνικών, στην 23η ετήσια διάλεξη Κ.Θ.Δημαρά

Η ερευνητική δραστηριότητα του καθηγητή διεθνούς ιστορίας Patrick Fridenson επικεντρώνεται στην Ιστορία των Επιχειρήσεων με έμφαση στην επιχειρηματική στρατηγική και ηθική σε σχέση με τους καταναλωτές και το θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο διεθνώς.

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα)  θα πραγματοποιηθεί η 23η ετήσια διάλεξη,που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κ.Θ. Δημαρά, με θέμα "Το παρελθόν και το παρόν της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο ρόλος των πολυεθνικών". Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών) του ΕΙΕ είναι ο Patrick Fridenson, ομότιμος καθηγητής της Διεθνούς Ιστορίας των Επιχειρήσεων, στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον ιστορικό P. Fridenson, η επέκταση της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και η Ρωσία εγείρει μια σειρά από ερωτήματα που συνδέονται με την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, την πολιτική και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής: Ποιες είναι οι αλλαγές που επιφέρουν οι πολυεθνικές εταιρείες στις χώρες που εγκαθίστανται; Πώς επηρεάζονται η παραγωγή και οι πωλήσεις από την τοπικότητα, το πολιτικό πλαίσιο και τις νέες τεχνολογίες; Ποια είναι η σχέση των πολυεθνικών με τις εγχώριες επιχειρήσεις και πώς διαμορφώνεται η δυναμική του ανταγωνισμού; Με ποιους όρους διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος για μια ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα χωρίς αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις;

Η ερευνητική δραστηριότητα του P. Fridenson επικεντρώνεται στην Ιστορία των Επιχειρήσεων με έμφαση στην επιχειρηματική στρατηγική και ηθική σε σχέση με τους καταναλωτές και το θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο διεθνώς. Στο έργο του περιλαμβάνονται συγκριτικές μελέτες Ιστορίας των Επιχειρήσεων μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας. Έχει μελετήσει την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανίας άνθρακα, του τομέα των ηλεκτρονικών και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Στην εκδοτική του δραστηριότητα ως συγγραφέα και επιμελητή περιλαμβάνονται πλήθος βιβλίων και άρθρων μεταξύ των οποίων: Ethical capitalism. Shibusawa Eiichi and Business Leadership in Global Perspective (Toronto, University of Toronto Press, 2017); Reimagining Business History (Baltimore, Johns Hopkins, 2013);The automobile revolution (Chapel Hill, NC, University of North Carolina Press, 1982).

Η ζωή και το έργο του Κ.Θ.Δημαρά

Ο Κωνσταντίνος Θησέως Δημαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαΐου 1904 και πέθανε στο Παρίσι στις 18 Φεβρουαρίου 1992. Υπήρξε κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ο πρώτος και σημαντικότερος μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ιατρική, αλλά ύστερα γράφτηκε στην Φιλοσοφική Aθηνών και πήρε τελικά πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο και τον αναγόρευσε διδάκτορα Φιλολογίας.

Tα επιστημονικά του δημοσιεύματα άρχισαν το 1926. Συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (όπως οι εφημερίδες "Eλληνικά Γράμματα" και "Πρωΐα", αλλά κυρίως η εφημερίδα "Tο Bήμα" και το περιοδικό "Nέα Eστία"). Tο έργο ζωής του Κ. Θ. Δημαρά είναι η "Iστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας" (πρώτη έκδοση 1948), όπου συνέθεσε γνωστά και άγνωστα στοιχεία καταγράφοντας την πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ερμηνεύοντας και εντάσσοντάς την σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Tο τελευταίο συνθετικό του έργο ήταν το "Kωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Η εποχή του, η ζωή του, το έργο του", όπου το έργο του μεγάλου ιστορικού θεωρείται από νέα οπτική γωνία, και εξετάζεται ο ρόλος του στη διαμόρφωση των νεοελληνικών νοοτροπιών.

Ο Κ. Θ. Δημαράς διετέλεσε γενικός διευθυντής του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών, από τη σύστασή του το 1951, και διευθύνων σύμβουλος του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών από το 1961. Aπομακρύνθηκε και από τις δύο θέσεις από το δικτατορικό καθεστώς, το 1967, και αποδέχτηκε πρόσκληση του πανεπιστημίου της Σορβόννης για να διδάξει στην έδρα Nέας Eλληνικής Λογοτεχνίας, καθώς και να διευθύνει το Nεοελληνικό Iνστιτούτο. Tις θέσεις αυτές διατήρησε έως το 1978, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία.

Μέρος του πλούσιου συγγραφικού έργο του Κ.Θ. Δημαρά, ενός εκ των σημαντικότερων μελετητών του νεοελληνικού διαφωτισμού, είναι διαθέσιμο στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού