Η δομή και η λειτουργία των Ελληνικών Αγροτικών Φυλακών θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στο ΕΙΕ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν οι εμπειρίες των κρατουμένων και θα παρουσιαστεί ο μηχανισμός που διέπει τη λειτουργία των ελληνικών αγροτικών φυλακών μέσα από εισηγήσεις καταξιωμένων προσωπικοτήτων.

Μία ξεχωριστή ημερίδα με θέμα "Ελληνικές Αγροτικές Φυλακές: 1911 έως σήμερα" διοργανώνεται την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 9.00 π.μ., στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΙΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό και φιλοδοξεί να ενημερώσει σχετικά με τον θεσμό των Αγροτικών Φυλακών, τη διαφορά τους με τις κλειστές φυλακές και την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων.

Τι είναι οι Αγροτικές Φυλακές; Ποια είναι η δομή και η λειτουργία τους; Πώς επιτυγχάνεται ο σωφρονισμός των κρατουμένων; Ποια είναι η προσωπική άποψη των κρατουμένων για την ημιελεύθερη διαβίωση και την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους;

Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι ομιλητές της εκδήλωσης, παραθέτοντας στοιχεία που αφορούν τον θεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Την ημερίδα θα προλογίσει ο Πρόεδρος του ΕΙΕ Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων &  πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ευτύχης Φυτράκης, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης, θα ακουστούν οι εμπειρίες των κρατουμένων και θα παρουσιαστεί ο μηχανισμός που διέπει τη λειτουργία των ελληνικών αγροτικών φυλακών μέσα από εισηγήσεις καταξιωμένων προσωπικοτήτων. 

Για όσους δεν μπορέσουν να παρευρεθούν στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ, η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση "Ελληνικές Αγροτικές Φυλακές: 1911 έως σήμερα", είναι η δεύτερη που διοργανώνει ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΙΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων ΕΙΕ. Eίχε προηγηθεί η εκδήλωση "Νίκολα Τέσλα 1856-1943: Ο Προμηθέας του Ηλεκτρισμού", το βίντεο της οποίας είναι διαθέσιμο εδώ.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)