Εμπειρίες καινοτόμων επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΕΚΤ στο HIF 2018

Το 2ο Hellenic Innovation Forum τέλεσε υπό την αιγίδα και του ΕΚΤ, το οποίο συμμετείχε στην εκδήλωση με περίπτερο και τις δυο ημέρες, ενημερώνοντας το κοινό για τις δράσεις του για την προώθηση της δικτύωσης και της καινοτομίας στη χώρα μας.

Στις 20 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο του 2ου Hellenic Innovation Forum, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση με θέμα "Επιχειρώντας διεθνώς – Εμπειρίες δυναμικών καινοτόμων επιχειρήσεων", όπου παρουσιάστηκαν ο ρόλος και οι υπηρεσίες του ΕΚΤ προς τις επιχειρήσεις, ενώ ακολούθησε διαδραστική συζήτηση με έξι δυναμικούς επιχειρηματίες με στόχο να αναδειχθούν πραγματικές εμπειρίες ελληνικών καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων με διεθνή δράση. Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης του ΕΚΤ και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ. Κατά τη διάρκεια και των δυο ημερών παρουσίας του ΕΚΤ στο πολυσυνέδριο δεκάδες πολίτες, νέοι επιχειρηματίες, ερευνητές πέρασαν από τον σταθμό ενημέρωσης του ΕΚΤ και πήραν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει για την καινοτομία και όχι μόνο.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης του ΕΚΤ παρουσιάστηκε από τον Νίκο Καραμπέκιο, Υπεύθυνο της Μονάδας Τεκμηρίωσης Συστήματος ΕΤΑΚ στο ΕΚΤ, μια εισαγωγή για τον ρόλο του οργανισμού ως τεκμηριωτή της γνώσης και επιταχυντή της καινοτομίας. Το ΕΚΤ είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς διάχυσης της γνώσης στη χώρα αφού συλλέγει, τεκμηριώνει και συσσωρεύει έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο που αφορά την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και τον πολιτισμό. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιώργος Μέγας, Σύμβουλος Καινοτομίας και στέλεχος της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης στο ΕΚΤ, ο οποίος παρουσίασε τις ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΚΤ, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network Hellas αλλά και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, ως προς την ενίσχυση της καινοτομίας επιχειρήσεων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Τέλος, ο Δημήτρης Μαραγκός, συντονιστής της Πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» στο ΕΚΤ, ανέφερε το πώς μια πρωτοβουλία όπως οι "Γέφυρες" μπορεί να δικτυώσει και να ωφελήσει Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση του ΕΚΤ, την οποία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα, συζητήθηκε και η ελληνο-ολλανδική επιχειρηματική συνεργασία, καθώς είχαν προσκληθεί ο Άγγελος Σταυράκης και η Μαριάννα Βακαλοπούλου, Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία αλλά και ο Robin Schuil, Ολλανδός επιχειρηματίας με δράση στη χώρα μας. Τη συζήτηση συντόνισαν η Φαίη Ορφανού, υπεύθυνη Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης στο ΕΚΤ και ο Δημήτρης Μαραγκός.

Η Μαριάννα Βακαλοπούλου είναι από τις πρωτοπόρους στο χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα και ειδικότερα στα retail technologies. Το 2014 ίδρυσε το liateR και από τότε παραμένει ενεργό μέλος της πετυχημένης ομάδας που ξεκίνησε από την Ελλάδα και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ολλανδία. Οι λύσεις που σχεδιάζει έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 550.000 καταναλωτές σε 14 χώρες και 2 ηπείρους. Η Μαριάννα ανέφερε ότι στα μακροπρόθεσμα πλάνα της είναι η … επιχειρηματική επιστροφή της στην Ελλάδα.

Ο Άγγελος Σταυράκης, CEO της SafeSize Group είναι ένθερμος υποστηρικτής της θετικής  επίδρασης του "Brain drain" στην ελληνική οικονομία, καθώς όπως αναφέρει «η μεταφορά του ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό δημιουργεί ευκαιρίες για τους Έλληνες, τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές στην Ελλάδα». Ο Άγγελος μετακόμισε το 2013 στην Ολλανδία για να ηγηθεί του ολλανδικού ομίλου Safesize. Ως Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) βοήθησε μια τοπική ολλανδική επιχείρηση να επεκταθεί διεθνώς και να γίνει επιτυχημένος παίκτης παγκοσμίως. Επί του παρόντος, 4 μέλη της Διοικητικής ομάδας είναι Έλληνες. Όπως ανέφερε και στη συζήτηση νομικές υπηρεσίες, Marketing, Λογιστικά είναι μερικώς ή πλήρως ανατεθημένα σε ελληνικές επιχειρήσεις ενώ έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα ανάπτυξης λογισμικού για τη στήριξη της διεθνούς ανάπτυξης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Robin Schuil, ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της διεθνούς ηλεκτρονικής αγοράς αγγελιών και εξήγησε στο πλαίσιο της συζήτησης αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους θεωρεί την ελληνική αγορά πρόσφορο έδαφος για Έλληνες καθώς και για ξένους επιχειρηματίες, αλλά και για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί ο φόβος που οδηγεί πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες στο Brain Drain. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2004, η πλατφόρμα Marktplaats.nl την οποία είχε ιδρύσει σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία στην Ολλανδία πωλήθηκε στο e-bay, με συνέπεια ο Robin Schuil να πρωτοστατήσει στη λειτουργία της ευρωπαϊκής βάσης της διάσημης πλατφόρμας αγγελιών στο Άμστερνταμ. Στην Ελλάδα βρέθηκε καλεσμένος του Orange Grove, προκειμένου να παράσχει συμβουλές σε start-up εταιρείες. Η επαφή του με τα ελληνικά πράγματα, όπως ανέφερε στη συζήτηση, είχε σαν αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που, παρέχει η ελληνική αγορά και κατ’ επέκταση να αξιοποιήσει την εμπειρία του στην αγορά αγγελιών, δημιουργώντας την πλατφόρμα vendora.gr που μέσα σε μικρό διάστημα λειτουργίας βλέπει ήδη τα νούμερα της να γιγαντώνονται. 

Ο Αλέξανδρος Σεϊμανίδης, ιδρυτής και product manager της εταιρίας τεχνολογίας B2B Wave, με έδρα την Αγγλία, η οποία παρέχει ένα ευέλικτο cloud  λογισμικό οργάνωσης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών παραγγελιοληψίας μεταξύ εταιριών, ανέφερε ότι έρχεται καθημερινά σε επαφή με πελάτες διαφορετικών χωρών και εθνικοτήτων και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του διαμοιρασμού της  γνώσης σε διακρατικό και διαπολιτισμικό επίπεδο, όχι μόνο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο λειτουργικών διαδικασιών και οργανωσιακής κουλτούρας.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Στρογγυλός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας proACTINA SA, είναι υπεύθυνος για την εταιρική ανάπτυξη, την εδραίωση στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα δραστηριοποίησης της εταιρείας, με έμφαση στον χώρο των διαγνωστικών και την επίβλεψη των καινοτόμων έργων που αναπτύσσει η proACTINA σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς ή/και εταιρείες. Όπως ανέφερε, το ΕΚΤ έχει συνδράμει ενεργά στις καινοτόμες δραστηριότητες της εταιρείας κυρίως όσον αφορά στο ερευνητικό έργο GLIOMARK, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του HORIZON 2020 “Research & Innovation programme” - SME INTRUMENT PHASE 2 με συνολική χρηματοδότηση: 4.7 εκατομμύρια €.

Ο Αλέξανδρος Σαρασίτης, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία TRYGONS, είναι γνωστός ως εφευρέτης με ιδιαίτερα καινοτόμες ιδέες και υψηλού ήθους επιχειρηματικό πνεύμα. Ο κ. Σαρασίτης ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες για να επιχειρήσει κάποιος στην Ελλάδα αλλά αν αυτό που κάνει ταιριάζει σε αυτά που του προσφέρει η Ελλάδα δεν βλέπει κανένα λόγο να φύγει στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, από την συζήτηση αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της προώθηση της καινοτομίας, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ευημερία, αλλά και η αξιοποίηση των τεχνολογιών κάθε είδους ώστε να δημιουργούνται καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα που επιτρέπουν στην επιχείρηση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


 

 

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου ελληνικού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης, υποστηρίζει καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοδότηση. Παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες για διαχείριση καινοτομίας και scaling up των επιχειρήσεων. Ενημερώνει για ευρωπαϊκές πολιτικές και δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Το ελληνικό δίκτυο μεσολαβεί σε περίπου 100 διακρατικές συνεργασίες ανά έτος. Επίσης, το ΕΚΤ υλοποιεί την  πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» στη βάση σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία είναι προσανατολισμένη στην επαναπροσέγγιση του θέματος της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό. Το μέσο για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η ανάδειξη του στοιχείου της δικτύωσης των Ελλήνων όλου του κόσμου, που θα έχει σαν συνέπεια τη συνδιαμόρφωση με απτό τρόπο του μέλλοντος της χώρας, αλλά και της αλληλοϋποστήριξης σε επιστημονικό, επαγγελματικό κι επιχειρηματικό επίπεδο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT