Η δικτύωση επιχειρήσεων και επενδυτών στο επίκεντρο του 2nd Hellenic Innovation Forum 2018

Το 2nd Hellenic Innovation Forum τέλεσε υπό την αιγίδα του ΕΚΤ, το οποίο συμμετείχε στην εκδήλωση με περίπτερο, ενημερώνοντας το κοινό για τις δράσεις του για την προώθηση της δικτύωσης και της καινοτομίας στη χώρα μας, αλλά και με ειδική εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και ενδιαφερόμενων επενδυτών ολοκληρώθηκε το 2nd Hellenic Innovation Forum, μια διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στη καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Το HIF 2018 πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, με τιμώμενη χώρα την Ολλανδία. 

Η 1η μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε ομιλίες, παραδείγματα και success stories νεοφυών επιχειρήσεων ή παλαιότερων επιχειρήσεων που χρειάστηκε να τροποποιήσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο ώστε να προσαρμοστούν σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα και το έκαναν με επιτυχία. Η 2η μέρα ήταν επικεντρωμένη στη δικτύωση μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από συνολικά 30 καινοτόμες επιχειρήσεις και ομάδες από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στο κοινό βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές (funds, angel investors, θεσμικοί επενδυτές κ.ά) που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις αλλά και να συζητήσουν με τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από την Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, και τιμώμενη χώρα φέτος ήταν η Ολλανδία.

Ο Ολλανδός Πρέσβης, Caspar Veldkamp, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στη σημασία της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας σε αρχικό στάδιο και τη σύνδεση των νέων επιχειρηματιών με επιτυχημένα συστήματα νεοφυών (startups) επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Η Ολλανδία, σήμερα χάρη στις νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει γίνει η πιο ανταγωνιστική χώρα στην Ευρώπη.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και η ανάκαμψη, περνάει μέσα από τις καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Φλωρεντής, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αναφερόμενος στις δράσεις και τα έργα υποδομών που υλοποιούνται, «με στόχο όλοι οι  πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας».

Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών στον ΣΕΒ, επεσήμανε ότι «μόλις το 1% των startups στην Ελλάδα είναι υψηλής επίδρασης στην οικονομία», σημειώνοντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν τομές για την ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η πρόταση του ΣΕΒ, όπως ανέφερε, «αφορά τη δημιουργία συστημάτων καινοτομίας, γύρω από μεγάλες καινοτόμες επιχειρήσεις, που πρέπει να φέρουμε στην Ελλάδα».

Η Δρ. Νένα Μάλλιου, Προϊσταμένη Τμήματος Δεικτών και Δράσεων ΕΤΑΚ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) τόνισε τη τεράστια προσπάθεια που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις και αυτό καταγράφεται στα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το ΕΚΤ, (http://metrics.ekt.gr). «Ο δείκτης έρευνας και ανάπτυξης βρίσκεται ακόμα χαμηλά σε σχέση με το ΑΕΠ, ωστόσο καταγράφει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τομέα των επιχειρήσεων», ανέφερε, καθώς διαπιστώνεται 57 % αύξηση της καινοτομίας σε διαδικασίες και προϊόντα.

Επιπλέον, η Δρ. N. Μάλλιου αναφέρθηκε και στη νέα πρωτοβουλία του ΕΚΤ, τις Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας, έργο που υλοποιείται από το ΕΚΤ στη βάση σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και αφορά την προσπάθεια δικτύωσης με Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας. Η πρωτοβουλία είναι προσανατολισμένη στην επαναπροσέγγιση του θέματος της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό και της αντιμετώπιση του φαινομένου του brain drain. Το μέσο για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η ανάδειξη του στοιχείου της δικτύωσης των Ελλήνων όλου του κόσμου, που θα έχει σα συνέπεια τη συνδιαμόρφωση με απτό τρόπο του μέλλοντος της χώρας αλλά και της αλληλοϋποστήριξης σε επιστημονικό, επαγγελματικό κι επιχειρηματικό επίπεδο.

Ο Robin Schuil, CEO στην εταιρείας Vendora.gr, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Vendora.gr ενώ ανέπτυξε την φιλοσοφία του για τις εταιρείες τύπου startrups, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες αποτυγχάνουν επειδή αδυνατούν να βρουν πελάτες στα αρχικά στάδια, τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να βρίσκει κάποιος τους πελάτες και μετά να ολοκληρώνει το εγχείρημα. Στη λειτουργία της ACE, που έχει βραβευθεί ως η καλύτερη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στόν κόσμο, αναφέρθηκε η Darya Krasilnikov, Growth Lead, Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE Venture Labs). Η ACE είναι συνδεδεμένη με το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και πραγματοποιεί δύο τρίμηνα προγράμματα τον χρόνο, με ποσοστό επιβίωσης 86% τον πρώτο χρόνο και 71% στην τριετία.

O Erik Boer, Director, Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE Venture Labs), παρότρυνε τα ελληνικά πανεπιστήμια να συμπεριλάβουν και πιο πρακτικά μαθήματα που θα ωθήσουν τους φοιτητές στην επιχειρηματική σκέψη, ενώ σε δεύτερη φάση παρουσίασε τα στάδια εξέλιξης μιας startup και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ανά φάση ανάπτυξης. Ο Yiannis Kanellopoulos, SIG Practice Leader Greece, Orange Grove Patras co-Founder, κατέρριψε κάποιους μύθους για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι άνω των 30 ετών, ότι εμπλέκονται πολλές γυναίκες και ότι υπάρχουν πολλά μη τεχνολογικά startups, που εστιάζουν στη διαφορετικότητα.

H Ρούλα Μπαχταλιά, Programme Manager, egg – enter grow go, ανέπτυξε το τρίπτυχο Άνθρωποι -Χρηματοδότηση -Εξωστρέφεια, αναφέροντας ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχουν περάσει 670 άτομα από το egg. H ίδια εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μίγμα εμπειρίας και φρέσκων ιδεών, για να είναι βιώσιμη η νεοφυής επιχείρηση. Στο success story της ΛΟΥΞ, αναφέρθηκε ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής τμ. Marketing και Εξαγωγών της εταιρείας αναψυκτικών και χυμών «Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ» & Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην ίδρυση και εξέλιξη της ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών, υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία κατέχει  τη δεύτερη θέση σε πωλήσεις αναψυκτικών, έχοντας διπλασιάσει τα μεγέθη της σε όλα τα επίπεδα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο Απόστολος Αποστολάκης, Ιδρυτής και Partner, VentureFriends, αναφέρθηκε στα startups που επενδύει η εταιρεία, στα κριτήρια επιλογής και στις υπηρεσίες που παρέχουν. Ο Βασίλης Δήμος, Συνιδρυτής & Chief Experience Officer, Skroutz Α.Ε, παρουσίασε την πορεία και εξέλιξη της εταιρείας, η οποία αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση, έχοντας φθάσει τα 300 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Στη δράση και τις αρχές λειτουργίας του Corallia αναφέρθηκε ο Dr.-Ing. Jorge-A. Sanchez-P., Chief Strategy Officer, Corallia, το οποίο δημιουργεί οικοσυστήματα καινοτομίας, αναπτύσσοντας μέχρι τώρα 3 clusters.

Ο Χάρης Μακρυνιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Endeavor Greece, αναφέρθηκε στο έργο προώθησης και ανάπτυξης επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εντάξει 25 επιχειρήσεις, ενώ παρακολουθούν συνολικά 60 στην Ελλάδα, με στόχο να αυξάνεται συνεχώς αυτός ο αριθμός. Ο Ιωάννης Μπρατάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, DD Synergy & Αντιπρόεδρος, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA), αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΒΕΑ στις νεοφυείς επιχειρήσεις, φέρνοντάς τις, μεταξύ άλλων, σε επαφή με πηγές χρηματοδότησης και εκπαίδευσης.

Στη δυνατότητα μιας πολυεθνικής να λειτουργήσει ως startup και να καινοτομήσει, αναφέρθηκε ο Νίκος Φλίγκος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της Παπαστράτος, παρουσιάζοντας το παράδειγμα μετατροπής της Παπαστράτος, σε βιομηχανία που δεν παράγει τσιγάρα. Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι η Παπαστράτος καλείται πλέον να αλλάξει δραστικά το επιχειρηματικό μοντέλο της. Την ταυτότητα του European Investment Fund και τους τρόπους με τους οποίους έχει υποστηρίξει ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσίασε η Βιβή Παπασούλη, Mandate Management, EIF (European Investment Fund) κατά τη 2η μέρα του συνεδρίου. Ειδικότερα, παρουσίασε την κατανομή των κεφαλαίων μέσα από το Equifund και τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα βίντεο με τις ομιλίες του HIF 2018 διατίθενται εδώ.

H συμμετοχή του ΕΚΤ στο HIF 2018

Το 2nd Hellenic Innovation Forum τέλεσε υπό την αιγίδα και του ΕΚΤ, το οποίο συμμετείχε στην εκδήλωση με περίπτερο και τις δυο ημέρες, ενημερώνοντας το κοινό για τις δράσεις του για την προώθηση της δικτύωσης και της καινοτομίας στη χώρα μας.

Τη 2η μέρα του συνεδρίου, το ΕΚΤ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Επιχειρώντας διεθνώς – Εμπειρίες δυναμικών καινοτόμων επιχειρήσεων», όπου παρουσιάστηκαν ο ρόλος και οι υπηρεσίες του ΕΚΤ προς τις επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες του Enterpise Europe Network- Hellas, συντονιστής του οποίου είναι το ΕΚΤ, η πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», αλλά και δράση του με την παραγωγή των επίσημων δεικτών για την Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), την Τεχνολογία και την Καινοτομία στην Ελλάδα. Έπειτα, ακολούθησε διαδραστική συζήτηση με έξι δυναμικούς επιχειρηματίες (Robin Schuil- Vendora, Άγγελος Σταυράκης- CEO SafeSize, Αλέξανδρος Σεϊμανίδης- Ιδρυτής στη B2B Wave, Μαριάννα Βακαλοπούλου- Συνιδρύτρια, LiateR, Αλέξανδρος Στρογγυλός- Πρόεδρος & CEO στην Pro- Actina, Αλέξανδρος Σαρασίτης- CEO στην Trygons) με στόχο να αναδειχθούν πραγματικές εμπειρίες ελληνικών καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων με διεθνή δράση.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση του ΕΚΤ συζητήθηκε και η ελληνο-ολλανδική επιχειρηματική συνεργασία, καθώς είχαν προσκληθεί Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία αλλά και ένας Ολλανδός επιχειρηματίας με δράση στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, από την συζήτηση αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της προώθηση της καινοτομίας, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ευημερία, αλλά και η αξιοποίηση των τεχνολογιών κάθε είδους ώστε να δημιουργούνται καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα που επιτρέπουν στην επιχείρηση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Tο βίντεο της εκδήλωσης του ΕΚΤ με τις παρουσιάσεις των ομιλητών διατίθεται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου ελληνικού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης, υποστηρίζει καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοδότηση. Παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες για διαχείριση καινοτομίας και scaling up των επιχειρήσεων. Ενημερώνει για ευρωπαϊκές πολιτικές και δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Το ελληνικό δίκτυο μεσολαβεί σε περίπου 100 διακρατικές συνεργασίες ανά έτος.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, ethos events