H βιβλιογραφική βάση δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ στη δημόσια υποδομή νέφους του ΕΚΤ

Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αναπτύσσεται από το 1998 και σήμερα περιέχει πάνω από 200.000 τίτλους έργων που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διατίθεται πλέον εξ ολοκλήρου η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, η βιβλιογραφική βάση δεδομένων που παρέχει άμεση ενημέρωση για νέες εκδόσεις βιβλίων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΚΤ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), το ΕΚΤ έχει αναλάβει τη φιλοξενία, την τεχνική υποστήριξη και τη διάθεση της υπηρεσίας από το σύγχρονο Datacenter του και τις υποδομές υπολογιστικού νέφους. Αντικείμενο άλλωστε του πλαισίου συνεργασίας ΕΚΤ και ΕΙΠ, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργεί η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και η διευρυμένη αξιοποίηση της πολύτιμης αυτής βάσης δεδομένων, τόσο από την κοινότητα των εκδοτών όσο και από την κοινότητα των βιβλιοθηκών, των χρηστών τους αλλά και το ευρύτερο κοινό του χώρου του βιβλίου. 

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2015 η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ διατίθεται και μέσω της πύλης "η Αργώ" (http://argo.ekt.gr) του ΕΚΤ, γεγονός που την καθιστά πλέον αξιοποιήσιμη από όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας. Για αυτή την εργασία, το ΕΚΤ υλοποίησε ένα πρωτοπόρο σχήμα δυναμικής και συνεχούς μετατροπής του βιβλιογραφικού καταλόγου της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ σε διάταξη που ανταποκρίνεται σε βιβλιοθηκονομικά πρότυπα (διάταξη UNIMARC). Με αυτό τον τρόπο, η κοινότητα των βιβλιοθηκών της χώρας έχει πλέον στη διάθεσή της ένα πολύτιμο εργαλείο με πλούσιο και αξιόπιστο περιεχόμενο, το οποίο χρησιμοποιεί συστηματικά, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους και χρόνο στη διαδικασία της καταλογογράφησης. 

Επιπλέον, το ΕΚΤ ξεκίνησε πρόσφατα τη διευρυμένη αξιοποίηση των εξωφύλλων βιβλίων που διατηρούνται στη βάση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, μέσω της Υπηρεσίας openABEKT. Συγκεκριμένα, στις βιβλιογραφικές εγγραφές των δημόσιων καταλόγων των βιβλιοθηκών που διατίθενται μέσω της υπηρεσίας νέφους openABEKT (www.openabekt.gr), εμφανίζονται και τα εξώφυλλα των βιβλίων, από τη BIBΛΙΟΝΕΤ. Με τον τρόπο αυτό, οι κατάλογοι των βιβλιοθηκών γίνονται ακόμα πιο ελκυστικοί και χρήσιμοι για το κοινό, ενώ παράλληλα προωθείται η εκδοτική παραγωγή της χώρας. 

Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αναπτύσσεται από το 1998 και σήμερα περιέχει πάνω από 200.000 τίτλους έργων που εκδίδονται στην Ελλάδα. Στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ περιλαμβάνονται πλήρη βιβλιογραφικά στοιχεία (όπως τίτλος, συγγραφέας, εκδότης, φυσική περιγραφή, περίληψη, ISBN, ταξινομικός αριθμός κ.λπ.), εμπορικές πληροφορίες (όπως τιμή και διαθεσιμότητα), φωτογραφία εξωφύλλου και βιογραφικό σημείωμα, φωτογραφία και εργογραφία των συγγραφέων. Η βάση εξυπηρετεί την ηλεκτρονική αναζήτηση σε περισσότερα από 60 βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα. Οι εκδότες εντάσσοντας τα βιβλία τους στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, καθιστούν το περιεχόμενό τους άμεσα ορατό, αφού πριν ακόμα το βιβλίο φτάσει στο βιβλιοπωλείο γίνεται η πρώτη ενημέρωση για τις νέες εκδόσεις, ενώ μέσα σε μερικές μέρες συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο και το βιβλίο κατατάσσεται σύμφωνα με την επιστημονική κωδικοποίηση. 

Οι δύο φορείς, ΕΚΤ και ΕΙΠ, συνεργάζονται στενά για την περαιτέρω αναβάθμιση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων που θα επιτρέψουν την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, προς τους εκδότες, τα βιβλιοπωλεία, τις βιβλιοθήκες και τους αναγνώστες.