Η Bιβλιοθήκη του ΕΚΤ συμμετέχει στο «ΟpenWalkAthens: Βιβλιοθήκες της Αθήνας»

Την Κυριακή 13 Μαΐου, και με την ευκαιρία της διεθνούς διάκρισης της Αθήνας από την UNESCO ως παγκόσμιας πρωτεύουσας του βιβλίου για το 2018, 35 βιβλιοθήκες (και αρχεία) της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους για να σας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις και τις συλλογές τους.

Με την ευκαιρία της διεθνούς διάκρισης της Αθήνας από την UNESCO ως παγκόσμιας πρωτεύουσας του βιβλίου για το 2018, 35 βιβλιοθήκες (και αρχεία) της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους για να σας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις και τις συλλογές τους. Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Kέντρου Tεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συμμετέχει στη δράση ΟpenWalkAthens: Βιβλιοθήκες της Αθήνας, που διοργανώνουν οι atenistas και την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 π.μ. ανοίγει τις πόρτες της για να υποδεχτεί το κοινό που θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις υπηρεσίες της. 

Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, δημόσιες ή ιδιωτικές, ελληνικές ή ιδρυμάτων άλλων χωρών, παιδικές ή επιστημονικές, αφιερωμένες στην τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, την ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στον ανοικτό περίπατο καλωσορίζουν τους κατοίκους της Αθήνας στον κήπο της γνώσης για να μοιραστούν τους θησαυρούς της.

Με τεκμήρια της αρχαίας, της βυζαντινής και της νεώτερης Ελλάδας, με ειδικές ή γενικές συλλογές, θεματοφύλακες της Ιστορίας ή μνημεία οι εγκαταστάσεις τους, με το βλέμμα τόσο στο παρελθόν όσο και στο ψηφιακό μέλλον, οι βιβλιοθήκες στολίζουν την πόλη μας και την Κυριακή, 13 Μαΐου μας υποδέχονται με ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα.

Με οδηγούς τους υπεύθυνους των βιβλιοθηκών, επιμελητές και βιβλιοθηκονόμους που γνωρίζουν σε βάθος τις συλλογές τους, οι Αθηναίοι θα περιηγηθούν στα αποθετήρια της γνώσης είτε είναι ειδικοί και ερευνητές, μελετητές ή αναγνώστες, μικροί ή μεγάλοι σε ηλικία.

Με το άρωμα του παλιού βιβλίου στην προθήκη και το βιβλιοστάσιο ή τη γνώση στα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και παρουσίασης, οι βιβλιοθήκες υποδέχονται το γνώριμό τους κοινό των ερευνητών αλλά και τον κάτοικο και επισκέπτη της Αθήνας ως χώροι προσωπικής ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μάθησης, προσφέροντας ξεναγήσεις και δρώμενα.

Οργανώστε από πριν τις επισκέψεις σας και δηλώστε, όπου απαιτείται, τη συμμετοχή σας μέσω τηλεφώνου, email ή της πλατφόρμας eventbrite. Περιηγηθείτε στην πόλη από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη.

Χάρτης με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αλλά επιπλέον, οι περιηγητές θα μπορούν να προμηθευτούν έντυπο οδηγό-χάρτη από όποιο σημείο ξεκινήσουν την περιήγησή τους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα της εκδήλωσης.

Για να επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), απαιτείται προκράτηση στο email helpdesk@ekt.gr. H Βιβλιοθήκη θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να γνωρίσουν τις υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη και να ξεναγηθούν στους χώρους της για 15’ σε γκρουπ των 25 ατόμων στις 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00 και 13.30.

Σχετικά με τη Βιβλιοθήκη του ΕΚΤ 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συλλέγει, τεκμηριώνει, διαχειρίζεται, διαθέτει και διατηρεί έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο και δεδομένα που παράγονται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ΕΚΤ παρέχει πρόσβαση σε συλλογές με διεθνές και ελληνικό περιεχόμενο, με ολοκληρωμένες δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησης του, και παρέχει στους χρήστες της εξατομικευμένες υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης. 

Όλοι οι χρήστες έχουν πρόσβαση, μέσω Διαδικτύου, στο ανοικτό περιεχόμενο, στα ελεύθερης πρόσβασης περιοδικά και πηγές, καθώς και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες παραγγελίας διεθνούς βιβλιογραφίας, citation index & βιβλιομετρικών δεικτών και πλήρων κειμένων. Το σύνολο του περιεχόμενου της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης είναι άμεσα προσβάσιμο για τους χρήστες - μέλη από τον χώρο της Βιβλιοθήκης «Κ.Θ. Δημαράς» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το κτίριο της Βιβλιοθήκης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) εκτείνεται σε τρία επίπεδα, (ισόγειο, ημιώροφο και υπόγειο) καταλαμβάνοντας χώρο συνολικής έκτασης 1.400 τ.μ. Είναι ανοικτή στο κοινό και εξυπηρετεί επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Η μελέτη του κτιρίου ανατέθηκε από το ΔΣ του τότε Βασιλικού Ιδρύματος Ερευνών στους αρχιτέκτονες Δημήτρη Πικιώνη, καθηγητή και Κωσταντίνο Δοξιάδη, πολεοδόμο. Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1965 και η παραλαβή του έγινε το 1968.

Στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί κλασικό αναγνωστήριο, καθώς και  Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, με 19 θέσεις εργασίας για την εξυπηρέτηση των χρηστών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ. Παρέχοντας δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο (free WiFi) και προηγμένες υπηρεσίες πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού, ενισχύεται ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως τόπου συνάντησης και εργασίας για ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από atenistas, ΕΚΤ