Νέος κύκλος διαλέξεων στο ΕΙΕ με θέμα «Θρησκεία και χρήμα στην αρχαιότητα»

Από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τρεις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητας), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Δεκέμβριο τον Ζ΄ Kύκλο Oμιλιών 2016-2017, με θέμα "Θρησκεία και χρήμα στην αρχαιότητα". Ο κύκλος ομιλιών επιχειρεί να φωτίσει τον ρόλο της οικονομίας στον τομέα της θρησκείας και τη λειτουργία του χρήματος στη λατρεία κατά την αρχαιότητα.

Τα αρχαία ιερά αποτελούσαν χώρους συγκέντρωσης πολύτιμων αναθημάτων, διέθεταν μεγάλες έγγειες περιουσίες, ιερά κοπάδια, δούλους κι ενίοτε λειτουργούσαν ως τράπεζες. Το νόμισμα συχνά εντάσσεται στη λατρεία ως ανάθημα, αλλά και ως μέρος του τελετουργικού, ιδίως σε ιερά-θεραπευτήρια, μαντεία, σε χώρους λατρειών που σχετίζονταν με σημαντικά ορόσημα της ανθρώπινης ζωής, όπως η γέννηση, η ενηλικίωση, ο γάμος. Η διαχείριση της περιουσίας των ιερών - απ' όπου δεν λείπουν και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης - οι ενοικιάσεις των ιερών κτημάτων, οι γιορτές, οι αγώνες και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις οι οποίες συνοδεύονταν συχνά από παράλληλες διοργανώσεις πανηγύρεων κι αποτελούσαν πόλους έλξης πιστών, αθλητών, καλλιτεχνών, εμπόρων κλπ. τεκμηριώνουν τον ρόλο της θρησκείας ως κινητήριας δύναμης για την οικονομική ζωή των αρχαίων πόλεων.

Από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τρείς ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου
Ο ρόλος της οικονομίας στην αρχαία θρησκεία και η θρησκεία ως παράγων της οικονομίας: Μια εισαγωγή – Σοφία Ζουμπάκη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Νομίσματα αφιερωμένα στο Ιερό Ποσειδώνος Γαιηόχου στη Μικρή Δραγονάρα Κυθήρων -  Άρης Τσαραβόπουλος, Αρχαιολόγος. Γκέλη Φράγκου, Αρχαιολόγος.

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου
Μεταξύ θρησκείας και οικονομίας. Η χρηματοδότηση των (ιερών) αγώνων στις ελληνικές πόλεις – Francesco Camia, Επίκουρος καθηγητής αρχαίας ελληνικής επιγραφικής, "Sapieza" Universita di Roma.
Μαρμάρινα σκεύη παραδόξου χρήσεως και το πρόβλημα της ερμηνείας τους - Έλενα Βλαχογιάννη, Αρχαιολόγος, Συλλογή Έργων Γλυπτικής, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου
Ιερά χρήματα και πρακτικές λατρείας: Η περίπτωση αποθέτη από την Άμφισσα – Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Ανθούλα Τσαρούχα, Αρχαιολόγος της εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ ή να απευθυνθείτε στο τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)