Έξι νέοι Έλληνες ερευνητές στους κορυφαίους που επιχορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας!

Συνολικά 605 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 406 επιστήμονες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, ώστε να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες.

Έξι Έλληνες ερευνητές περιλαμβάνονται στους 406 κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, τους οποίους επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) προκειμένου να τους παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” (Starting Grants). Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” σε 406 κορυφαίους ερευνητές, που βρίσκονται στην αρχή της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας. Το συνολικό ποσό, ύψους €605 εκατ. και έως €1,5 εκατ. ανά επιχορήγηση, θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες.

Οι έξι Έλληνες που επελέγησαν (σε παρένθεση ο φορέας υποδοχής), είναι οι:

  • Κωνσταντίνος Δημητριάδης (Γερμανία - Max Planck Society) για το έργο noRAG-TOR: Rag-independent regulation of mTOR by Amino Acids,
  • Κωνσταντίνος Στέλλος (Γερμανία - Johann Wolfgang Goethe University Frankfurt am Main) για το έργο MODVASC: Endothelial RNA Modifications in Vascular Homeostasis and Disease, 
  • Ιωάννης Στεφάνου (Γαλλία - Ecole Nationale Des Pontes et Chaussees), για το έργο CoQuake: Controlling earthQuakes,
  • Γεώργιος Σωτηρίου (Σουηδία - Karolinska Institute), για το έργο PROMETHEUS: Flame nanoengineering for antibacterial medical devices,
  • Ελένη Διαμαντή (Γαλλία - National Center for Scientific Research CNRS) για το έργο QUSCO: Quantum superiority with coherent states,
  • Παναγιώτης Μερκούρης (Ολλανδία - University of Groningen) για το έργο TRICI-Law: The Rules of Interpretation of Customary International Law.

Οι έρευνες των νέων δικαιούχων χορηγίας από το ERC θα καλύψουν ευρύ φάσμα τομέων: από την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις ή το άσθμα, έως τη διαχείριση καταστροφών, την ασφάλεια δικτύου και την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότερες από τις 406 επιχορηγήσεις, που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ "Ορίζοντας 2020", θα δοθούν σε Γερμανούς ερευνητές (65), Γάλλους (48) και Ιταλούς (43). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των νέων υποτρόφων είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ERC, ενώ μεγάλη ήταν η ποικιλομορφία όσον αφορά τις εθνικότητες των δικαιούχων. 

Οι νέοι δικαιούχοι θα φιλοξενηθούν σε 23 χώρες σε όλη την Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο (79), τη Γερμανϊα (67) και τη Γαλλία (53) να είναι οι κορυφαίοι προορισμοί. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη υποβλήθηκαν 3.085 προτάσεις, με το 13% αυτών να λαμβάνει χρηματοδότηση.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, κ. Κάρλος Μοέδας, δήλωσε σχολιάζοντας τις νέες εγκρίσεις: “Τα εξαιρετικά ταλέντα χρειάζονται τις σωστές συνθήκες στον κατάλληλο χρόνο για να ευδοκιμήσουν. Η ΕΕ παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ερευνητή μέσω των Επιχορηγήσεων Εκκίνησης του ERC. Γι’ αυτό και η εν λόγω χρηματοδότηση είναι τόσο ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης ως επιστημονικού κόμβου: κρατάει και προσελκύει νέα ταλέντα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕRC, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, αναφέρθηκε στο γεγονός της επιτυχημένης συμμετοχής των γυναικών ερευνητριών δηλώνοντας:"Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τις Επιχορηγήσεις Εκκίνησης 2017 προσήλκυσε περισσότερες γυναίκες από ποτέ. Πολλώ δε μάλλον που οι τέσσερεις από τους δέκα νικητές είναι γυναίκες – πράγμα που επίσης αποτελεί ρεκόρ από καταβολής ERC".

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα (όπως τo πρόγραμμα του ERC), υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτει όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Στη σειρά των ειδικών εκθέσεων που δημοσιεύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, δημοσιεύτηκε έκθεση όπου παρουσιάζονται τα αναλυτικά στοιχεία της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα του ERC στον Ορίζοντα 2020. Ειδικότερα, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία για τη συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδεων στις προκηρύξεις των ετών 2014, 2015 και 2016, με δείκτες που αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές της εγχώριας ερευνητικής δραστηριότητας.

Δείτε σχετικό αφιέρωμα του ΕΚΤ για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τη σταδιοδρομία ερευνητών και την επιστημονική αριστεία όπου μπορείτε να δείτε και συνεντεύξεις ερευνητών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα ο Επικ. Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο οποίος έχει λάβει χρηματοδότηση δυο φορές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ERC, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΑΠΕ