Ξεκινά ο Β’ Κύκλος του προγράμματος για την ενίσχυση της αυτoαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η καταληκτική ημερομηνία της πρώτης περιόδου υποβολής του Β’ Κύκλου λήγει στις 9-8-2017

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την προκήρυξη του Β’ κύκλου της Δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» με προϋπολογισμό 80 εκατ. €. Η δράση, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ, αποτελεί τη συνέχεια του Α’ κύκλου και στοχεύει στην ενίσχυση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με το επιστημονικό τους αντικείμενο. Στον Β’ κύκλο οι ωφελούμενοι διευρύνονται, καθώς εκτός από αυτοαπασχολούμενους και ανέργους θα μπορούν να συμμετάσχουν και μισθωτοί πτυχιούχοι.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.

Με αφορμή την προκήρυξη του Β’ κύκλου της δράσης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ και ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα δήλωσε: "Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων για την αύξηση της απασχόλησης μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρόκειται για δράσεις με διαφορετικούς στόχους και προσανατολισμό απ' ότι στο παρελθόν, που απαίτησαν χρόνο και πολύ κόπο για να σχεδιαστούν και, κυρίως, για να προσαρμοστούν στις πραγματικές ανάγκες των ωφελούμενων. Απόδειξη του εύστοχου σχεδιασμού της δράσης, είναι πρώτα απ' όλα, η ιδιαίτερα υψηλή ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων, που είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσουμε και στην αύξηση του προϋπολογισμού του α’ κύκλου της δράσης στα 100 εκ. ευρώ. Στον Β’ κύκλο η δράση έχει συμπληρωθεί συμπεριλαμβάνοντας και μισθωτούς πτυχιούχους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση στο επιστημονικό πεδίο τους και εξειδικευτεί περαιτέρω, για να μπορέσει να αποτελέσει έτσι ένα ακόμα πιο χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητα της ιδιαίτερης αυτής ομάδας που αποτελεί το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας".

Προϋπολογισμός και Δικαιούχοι:

Η δράση του Β' κύκλου χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 80 εκατ. ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) και κατανέμεται ανά ομάδα Περιφερειών και ανά κατηγορία Δικαιούχων Α) Νέες Επιχειρήσεις (60%) και Β) Υφιστάμενες Επιχειρήσεις (40%). Δικαιούχοι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδος ή εξωτερικού (αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή κάτοχοι αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, από  ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ. Επίσης, αίτηση μπορούν να κάνουν πτυχιούχοι Σχολών Θεάτρου και Χορού αναγνωρισμένες από το Υπ. Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες σχολές και απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το Κράτος (το πρώτο πτυχίο θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την 1/1/1995).

Μπορούν να συμμετέχουν:

  • Κατηγορία Δικαιούχων Α: Ανεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ , μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης), υφιστάμενοι επιχειρηματίες που θα συστήσουν νέα εταιρία με ανέργους ή μισθωτούς.
  • Κατηγορία Δικαιούχων Β: Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματική δραστηριότητα, όπως επίσης και συνεργασίες μεταξύ αυτών.

Επιδοτούνται για: τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέας ή υφιστάμενης επιχείρησης συναφούς με τις σπουδές τους.

Επιδοτούνται με: 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ  για ένα δικαιούχο με ατομική επιχείρηση, έως 40.000 ευρώ συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων, έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων.
Χρηματοδοτείται το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής:

I. Εισοδηματικά κριτήρια

Για τους  ενδιαφερόμενους που θα υποβάλλουν αίτηση με την ιδιότητα του ανέργου ή μισθωτού ισχύουν τα εξής:

  •  Για την κατηγορία Α, ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013, να μην υπερβαίνει ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος 2015 τις 22.000 ευρώ για το ατομικό  εισόδημα  ή τις 35.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα.
  •  Για την κατηγορία Β, ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω καθώς επίσης θα πρέπει και o μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα έτη 2015, 2014 & 2013 να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

II. Επιδότηση από προγράμματα στο παρελθόν: Ο ενδιαφερόμενος να μην έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρεία, από 1/1/2013, πλην προγραμμάτων κατάρτισης.

ΙΙΙ. Να μην συμμετέχουν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής από 1/1/2015, εξαιρείται η κατοχή μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

IV. Να μην έχουν και την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και να μην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (ως ατομικοί επιχειρηματίες) από την 1/1/2017 και μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

3 κύκλοι ηλεκτρονικής υποβολής

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται στις 5.7.2017.  Η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει σε 3 διαφορετικές περιόδους οι οποίες είναι οι εξής:

  • 1η περίοδος υποβολής: Έναρξη  5.7.2017 - Λήξη 9.8.2017
  • 2η περίοδος υποβολής:   Έναρξη  6.9.2017 - Λήξη 11.10.2017
  • 3η περίοδος υποβολής: Έναρξη 8.11.2017 - Λήξη 13.12.2017

Σημεία Ιδιαίτερης Προσοχής

- Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά .

- Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Προσωρινού Καταλόγου Δυνητικών Δικαιούχων, έως 24 μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους.

- Κάθε δυνητικός δικαιούχος, έχει δικαίωμα υποβολής σε μια μόνο περίοδο υποβολής αιτήσεων.  Δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Α' κύκλου της Δράσης, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο πλαίσιο του Β' κύκλου της Δράσης, επί ποινής απόρριψης της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης στο Β' κύκλο της Δράσης.

Επικοινωνία – Πληροφορίες:

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Λεωφ. Μεσογείων 56, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8.00 πμ. έως τις 5.00 μμ
Τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 8.00 πμ έως τις 7.00 μμ. Εmail: infoepan@mou.gr
Ιστοσελίδες: ΕΠΑΝΕΚ - ΕΣΠΑ
Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & εταίρων

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης