Νέες δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Οι νέες δράσεις θα στηρίξουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, ώστε να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.

Tην προκήρυξη δύο νέων δράσεων του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) για την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για τις δράσεις: «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση», με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

Η Δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία" στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται:

  • στο λιανικό εμπόριο
  • στην παροχή υπηρεσιών εστίασης
  • στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • στην παροχή υπηρεσιών παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και λοιπών υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας,

προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο της Δράσης επιδοτούνται δαπάνες για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ενώ υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως 150.000 ευρώ με επιδότηση 50%.

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr και είναι δυνατή από 06/02/2019 μέχρι 19/04/2019.

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες των κριτηρίων Αξιολόγησης. Η επένδυση θα πρέπει να  ολοκληρωθεί σε εικοσιτέσσερις (24 μήνες) από την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου.

Η Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που ικανοποιούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
  • διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)»
  • έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου (ο αριθμός απασχολούμενων ατόμων αντιστοιχεί στον αριθμό ετήσιων μονάδων εργασίας ΕΜΕ, δηλαδή στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που εργάστηκαν στην εξεταζόμενη επιχείρηση ή για λογαριασμό αυτής επί ολόκληρο το υπόψη έτος).

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr και ξεκινά στις 06/02/2019. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Στο πλαίσιο της Δράσης υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και επιδοτούνται από 50% - 65%. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων.

Οι Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας είναι οι ακόλουθοι: Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ), Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία, Υλικά - Κατασκευές.

Και οι δύο Δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τις Δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

  • στο Γραφείο Πληροφόρησης κοινού: Λεωφ. Μεσογείων 56, Αθήνα (Δευτέρα - Παρασκευή από 8:00πµ έως 5:00µµ)
  • στο 801 11 36300 (από σταθερό, με αστική χρέωση) από 8:00πμ έως 7:00μμ
  • στον ΕΦΕΠΑΕ και τις Περιφερειακές Μονάδες του.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης